ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1057 Even – 't Scheldt

1057 Even

DOMINICUS

Dominicus is rond 1170 in Caleruega in Spanje geboren. In 1204 ging hij als kanunnik van de kathedraal van Osma met zijn bisschop mee op reis. In Toulouse ontmoette hij albigenzische ketters en hij begreep hoe belangrijk het was hen weer met de kerk te verzoenen. Daarom stichtte hij de Orde van de Predikheren – ooit de zwarte broeders genoemd en het best bekend als de dominicanen – en richtte gemeenschappen op die als ware centra van de katholieke cultuur moesten fungeren. Hij is in 1221 in Bologna overleden en in 1234 heilig verklaard.
Bron: Heiligen uitg. Roularta Books
***
Blauwe duiven krijgen blauwe jongen
***
(*) KLAARTJE
De spreuk verwijst naar een vroeger in Vlaanderen verspreid gebruik: kandidaat-trouwers brachten eetwaren naar de clarissen, die als tegenprestatie voor goed weer moesten bidden.
Bron: Het kalenderweerspreukenboek, uitg. Davidsfonds
***
Hertrouwen, herbakken en herbo-teren zijn 3 dingen die niet deugen
***
CARL HUYBRECHTS
Zoals we eerder schreven ging Carl Huybrechts een wit konijn bij de N-VA worden. Leuk dat er daar eens iemand binnenkomt zonder Vlaams Belang-achtergrond.
Carl trad in 2006 samen met 51 andere ‘Antwerpenaren’ via een affiche op de voorgrond toen hij expliciet Patrick Janssens steunde. Vreemd dat diverse kranten dat onvermeld laten. Dat een oudere papa als Huybrechts een kort geheugen heeft gekregen, tot daar aan toe, maar van journalisten verwacht je wat anders. Carl wil schepen worden in Brasschaat. ‘Ik wil echter geen Schepen van Pensioenen of zo worden’, verduidelijkte hij in De Morgen.
Logisch, want een dergelijke post bestaat niet. Schepen van Afvallerij zou nog aardig bij hem passen. Dat zal zelfs ‘de Patrick’ hem toewensen.
Johan Steels
***
Ieder kust zijn vrouw op zijn manier
***
STAF NEEL
De leden van de socialistische fractie verlieten de vergaderzaal toen een herdenkingsmoment werd gehouden voor de overleden Staf Neel. Die stapte indertijd over van sp.a naar het Vlaams Blok. ‘Ik ben altijd socialist geweest en zal dat altijd blijven’, zei Staf Neel. ‘Dat is de reden waarom ik naar het VB ben overgestapt’
***
Gelijk de ouden zongen, zo piepen de jongen
***
CEDER-HOUT
We kennen Jurgen Ceder niet persoonlijk. We willen het dan ook niet per se voor hem opnemen. Toch kan men zich vragen stellen over de manier waarop De Morgen al tijden brandhout tracht te maken van deze ex-Vlaams Belanger. Al die keren dat bijvoorbeeld oudere dames een heupbreuk opliepen na een gewelddadige confrontatie met ‘brave jongens’ uit den vreemde, zweeg De Morgen als vermoord. Gewoon pech, luidde het dan.
Laten we positief blijven en geen koren op de molen van de populisten gooien, klonk de argumentatie.
Al die keren dat aan het licht kwam dat illegalen ons sociaal verzor-gingssysteem systematisch kaalplukten, had men bij De Morgen even niet opgelet. Al die keren dat iemand, die niet tot de juiste kliek behoort, zichzelf niet mocht heruitvinden terwijl elke politiek correcte bobo uitgebreid kon koketteren met de romantische baldadigheden uit zijn ongelukkige jeugd, proefde men als lezer een stuitend onevenwicht.
Het heksenjacht-seizoen is open.
Juul Van Everdepoel
***
Jonge schippers, oude zuipers

 

SPOTPRENT HANSHA

familiegelijkenis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *