ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1056 Hfd – 't Scheldt

1056 Hfd

U krijgt een formidabel nieuw Operaplein, een postuum eerbetoon aan de Catalaanse toparchitect Manuel de Solà-Morales die dus al onder de zoden ligt. En u mag zelf kiezen uit drie scenario’s voor de fasering van de werkzaamheden of met andere woorden: uit pest, cholera of een mengvorm van beide.

Enkele hoge gebouwen op de Leien zullen u dankzij hun ferme slagschaduwen Manhattansgewijs behoeden voor de gebruikelijke overvloedige zomerse zonnestralen en er komen bankjes en boompjes om rustig te genieten, terwijl u af en toe controleert of uw handtas nog wel naast u ligt.
Zo niet, kunt u wellicht via een doorkijkconstructie met daglicht tot op niveau -3 achterhalen wie zich met uw eigendom naar het premetrostation rept.
Deze ‘verrijking voor de stad’ – volgens slippendragers van de huidige burgemeester – kost slechts 401 miljoen euro en reeds in 2018 zult u ervan kunnen genieten. Maar, alle gekheid op een stokje, in Antwerpen is men blijkbaar vergeten wat een plein of een park is. Op pleinen krijgt u nu pleinvrees en in parken kunt u de bomen op de vingers van één hand tellen.
Nadat het Astridplein en de Groenplaats vakkundig gestript waren, zodat respectievelijk de handtassenjatters er sneller konden wegkomen en de al dan niet decente daklozen zich gezellig konden verenigen rond een blikje bier van den Aldi, moet nu ook het fraaie operagebouw in een desolaat decor terechtkomen. In een schaars moment van luciditeit dorsten enkelen opperen dat de Antwerp Tower een vergissing was, een gedrocht dat nooit naast de opera had mogen worden opgetrokken. Nu wordt die aftandse toren opgenomen in de nieuwe architecturale constructie. Alsof ze naast de Opéra Garnier in Parijs een stukje Défense zouden neerpoten.
Nee, in Parijs staat het nieuwe, moderne operagebouw op de site van een voormalig spoorwegstation én omdat voetgangers niet vermorzeld zouden worden onder loskomende gevelplaten, hangen er continu gevelnetten.We dwalen af. We herinneren ons een gesprek met de Schotense tuinarchitect Jacques Wirtz, een naar onze mening absolute autoriteit die ondermeer de Jardins des Tuileries en de tuinen van het Elysée mocht fatsoeneren op vraag van de president. Wirtz was ook degene die de tuinen van het UZA verfraaide met inheemse flora als eiken en lindebomen en bessenstruiken.
Dat gesprek vond decennia geleden plaats en Wirtz maakte zich toen behoorlijk boos omdat hij op de Groenplaats geen groen mocht planten – herinner u dat vreselijke stuifzand! – en ook omdat zijn groene ideeën voor de Gedempte Zuiderdokken werden weggelachen.
Benieuwd hoe Wirtz Park Spoor Noord zou noemen. tscheldt embleem
Benieuwd ook of al die verrukkelijke nieuwe Antwerpse pleinen en parken er over enkele decennia nog volgens de plannen van vandaag zullen bijliggen.
De vraag stellen, is ze beantwoorden.Overigens, voor wie het eens niet in het buitenland wil gaan zoeken, de twee zonen van Jacques Wirtz werken nog steeds vanuit Schoten.
Maar daar zouden onze stadsvaderen slechts een minieme onkostenvergoeding voor kunnen aanrekenen.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *