ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1056 Act IV KA – 't Scheldt

1056 Act IV KA

Ik schrijf al sinds 9 november ‘nine eleven’ 2004 geregeld een stukje voor

‘t Scheldt en al die jaren heb ik nog nooit over kernenergie geschreven. Dat moet dus maar eens. Veertig jaar geleden liep ik rond met de sticker Atomkraft nein danke op mijn boekentas.
Vorig jaar heeft Duitsland zijn acht oudste kerncentrales gesloten en de overige negen gaan over tien jaar dicht. Onze regering heeft beslist Doel 1 en Doel 2, goed voor elk 433 megawatt, te sluiten.
N-VA-kamerlid Bert Wollants daarentegen wil nog een nieuwe reactor in Doel, die op thorium zou werken. Dat had hij beter niet gezegd want nu krijgt de N-VA mijn stem zeker niet. Helemaal onzinnig is hun voorstel overigens niet, want de groeiende bevolking vraagt nu eenmaal meer stroom. Voor een miljoen mensen is duizend megawatt nodig, zoiets als Doel 3 of Doel 4. De inwijking van de laatste dertig jaar scheelt ons twee miljoen mensen en dat had ons dus Doel 3 én Doel 4 kunnen schelen.
Voor bevolkingsgroei en tegen kernenergie zijn, zoals de Vlaamse socialisten en Groen, laten we het warrig noemen. Al onze nieuwe medeburgers hebben Lebensraum nodig en in een overvolle wereld is het niet meer om land maar om energie te doen. Het is niet toevallig Japan en Duitsland, met een slinkende bevolking, hun kerncentrales kunnen sluiten.

Wij zijn te rade gegaan bij expert Gunter Pauli in zijn spraakmakende boek Blauwe economie, sterk aanbevolen door ‘t Pallieterke van 11 juli 2012. Landen die voor kernenergie hebben gekozen als een van hun energiebronnen hebben hun burgers, vaak zonder hun toestemming, ertoe verplicht de risico’s te dekken. Voorstanders van kernenergie zouden toonaangevende verzekeringsmaatschappijen eens moeten vragen of die bereid zijn de risico’s te dekken zonder een door de belastingbetaler gefinancierde garantie. Het antwoord dat ze zullen krijgen is dat geen enkele verzekeraar bereid is met een polis te komen voor een kerncentrale, tenzij de overheid instemt ‘om alle risico’s te accepteren, voor eeuwig‘.
Opdat iedereen in dit koude land er warm bij zou zitten, is het dus volgens Pauli de fiscus die de stroom uit kernenergie betaalt. Alweer die arme Vlaamse belastingbetaler. Ik pleit dus tegen de bouw van nieuwe centrales. Maar als Doel 3 en 4 toch al betaald zijn, en het gevaar toch voor eeuwig te bewaken blijft, dan kunnen we er maar beter uithalen wat er in zit. Voor één keer steun ik de regeringsbeslissing om die reactoren langer te blijven gebruiken.
Maar als de lasten met zekerheid voor ons zijn, dan vraag ik mij af waarom de Franse eigenaar daar nog één eurocent aan moet verdienen!? Dan kan onze (Vlaamse) regering beter simpelweg Electrabel danke zeggen.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *