ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1055 Ephi – 't Scheldt

1055 Ephi

zoals blijkt uit het proces van de extreemrechtse massamoordenaar Anders Breivik. Na tien weken van zittingen waarin alle aspecten van de terroristische massamoord aan bod kwamen, werd gisteren het proces met het pleidooi van de verdediging afgesloten. Advocaat Lippestad eiste voor zijn cliënt de volledige toerekeningsvatbaarheid, zodat zijn daden als terroristisch gekenmerkt worden.

Het OM ziet in hem een bloeddorstige gek die in een soort psychose verkeerde tijdens de aanslagen. Een paranoïde narcistische klant die eventueel moet worden genezen. In het eerste geval kan Breivik de maximale straf van 21 jaar krijgen. In het tweede zal hij in een psychiatrische kliniek worden verpleegd. Ook met deze milde straffen, althans in vergelijking met de omvang en aard van de gepleegde misdaden, toont Noorwegen zijn beschaafde en humane karakter. Dat was overigens al het geval toen de bevolking zich vlak na de aanslagen mobiliseerde om op Breiviks haat een passend antwoord te geven. Er werd veel gezongen en bloemen in de hand gedragen. Maar soms klinkt er een valse noot in het harmonieuze concert der barmhartigen. Het gebeurde eerder deze week toen een nabestaande die zijn vrouw bij de bomaanslag verloor, verklaarde genoeg te hebben van de collectieve Noorse correctheid. Hij zei te hopen dat Breivik in de hel langzaam zou branden’.

Tor Ostbo
verwoordde wellicht wat heel veel nabestaanden denken zonder het durven uiten. Familie, naasten of vrienden van de slachtoffers die zelf in de vlammen van de posttraumatische hel zijn terechtgekomen. Uit onmacht ten aanzien van een justitieel systeem dat niet op een misdaad van dit formaat is berekend, klampen ze zich vast aan een hogere macht. De macht van een hypothetische God die voor Breivik geen genade zal kennen.
Langzaam branden, hierbij vergeleken zou de doodstraf die de mens kan opleggen een peulenschil zijn. Maar omdat, naar alle waarschijnlijkheid, de hel niet bestaat, zullen de nabestaanden met de wetenschap moeten leven dat een monster dat hun leven ruïneerde, jarenlang in een comfortabele inrichting zal worden verpleegd.

Of na 21 jaar formeel de kans zal krijgen om weer op vrije voeten te komen.
Ondraaglijk, lijkt me. Die maximumstraf betekent overigens dat voor ieder van zijn 77 slachtoffers, Breivik iets meer dan drie maanden van zijn leven in de gevangenis moet verblijven. Een leven dat door hem is genomen, is dus niet meer dan een kwartaal detentie waard.
We zijn natuurlijk in onze overgrote meerderheid beschaafd, tolerant en tegen de doodstraf. Maar diep in onze zielen vinden we misschien ook dat Breivik niets meer op deze aarde heeft te zoeken. Dat zijn bestaan moet worden beëindigd. Al was het maar om nabestaanden iets meer rust te gunnen. Maar dit durven we niet te zeggen. We geloven liever, of voor even, in een hel die niet bestaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *