ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1054 Acad – 't Scheldt

1054 Acad

In dit apenland – zonder dat het overigens elders veel beter zou zijn ter zake! – wordt niet alleen steekvlampolitiek bedreven maar ook en op een al even ergerlijke wijze steekvlamjournalistiek.

Ergens in een verre uithoek van het gigantische oppervlak dat dagelijks, wekelijks of periodiek wordt volgeschreven, verschijnt een lezersbriefje. Iemand meent daardoor (terecht of ten onrechte) gekwetst te zijn in de diepste afgrond van zijn of haar gevoelens, huilt zich eerst een half uur op extreem pijnlijke wijze de ziel uit zijn of haar lijf, wendt zich dan tot diverse gespecialiseerde zelfhulpgroepen en andere bevoegde niet-gouvernementele organisaties en krijgt daar de voorspelbare goede raad het in de groep te gooien. Vertaald naar vandaag: maak zoveel mogelijk gedruis en herrie in de politiek correcte media, leg klacht neer bij de officianten van de Heilige Inquisitie en maak kans op een aardige schadevergoeding, gekoppeld aan twintig seconden wereldberoemdheid (in Vlaanderen, of wat daar nog van rest).

U vernam vorige week toch ook wel in en vanwege uw kwaliteitskrant aan welke schokkende feiten prof.em. Sander Evrard (88) uit Gent zich schuldig maakte?
In – hoe verzinnen ze het?! – ‘Snep‘, het ledenboekje van de Gentse afdeling van die commerciële Natuurpunt-uitbaters, noemde hij vanuit biologisch oogpunt homoseksualiteit een afwijking, vergelijkbaar met klompvoeten, mongolisme enz.
De oud-professor (die als psycholoog en psychiater uiteraard als volslagen onbevoegd moet beschouwd worden) benadrukte dat hij niets heeft tegen ‘het nu-eenmaal-zo-zijn van een holebi maar wel tegen het moderne propageren van een afwijking’.
Bij niet weinigen komt zijn redenering als wetenschappelijk en intellectueel correct over en bovendien knoopte hij er absoluut geen negatief waardeoordeel over holebi’s aan vast. Maar ondertussen was het kot (alweer) vele maten te klein!
Omdat er aan onze universiteiten en andere dorpsscholen vandaag op een andere, nieuwe, aangepaste en gedemocratiseerde wijze aan wetenschap wordt gedaan, liet ene Paul van Cauwenberge weten dat hij zich volledig distantieert van deze uitspraken, die volledig indruisen tegen zijn visie als pluralistische universiteit. De brave borst schreef ‘wij‘ en ‘onze‘: pluralis majestatis of deed hij dat ook namens zijn rectorale satellieten?
Wij vinden het alleszins bewonderenswaardig dat hij naast zijn pedagogische, wetenschappelijke, administratieve, protocollaire en didactische besognes nog tijd gevonden heeft om in deze wereldschokkende materie het weldenkend voortouw te nemen. Wel eraan denken toch op tijd voldoende ontspanning te nemen en misschien af en toe er eens een dagje tussen uit te gaan, waarde heer rector!
Een mens is tegenwoordig overspannen voor hij het zelf goed door heeft. Het moet u echter wel een hart onder het laklederen riempje zijn dat een ander hobbyblaadje, het homomagazine ‘Zizo’, dat de Evrard-brief online gooide, deze kritiek volmondig en anderszins deelt…
De Natuurpunt-hoofden konden natuurlijk niet achterblijven en hadden het over verontschuldigingen, inschattingsfouten, verwerpelijke standpunten, mensenrechten die hoog in hun vaandel hangen en expliciete distantiëringen.

En de kers op de taart was een heuse klacht, bij het onvolprezen Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding door meester De Meester. Dat is natuurlijk een beetje verwarrend, vooral in de gegeven context.
Maar wij waren vooral ontroerd door zijn argument dat de vrijheid van meningsuiting overschreden wordt door het feit dat de professor beroep deed op zijn wetenschappelijke autoriteit. Derhalve zou het niet oninteressant zijn te weten of De Meester zijn klacht heeft neergelegd als afgestudeerd jurist en op regelmatige wijze aan een balie ingeschreven advocaat of als verzamelaar van lucifersdoosjes aller landen?
W.d.K.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *