ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1053 Bros – 't Scheldt

1053 Bros

herinneren we ons nog zeer goed dat zijn rode en libertijnse fanclub ook toen al minstens één keer per jaar stampede maakte als de Nobelprijs weer eens niet aan hem was toegekend. Op de duur ging de brave borst er zelf nog in geloven ook, verdikkeme! Hetzelfde verhaal met Hugo ‘Cliché‘ Claus (zoals we de onvolprezen belgicist Boudewijn van Houten ooit hoorden oreren).

Wereldberoemd in West-Vlaanderen en de Randstad maar daarbuiten hield het zo’n beetje op…
En vandaag kan er geen gebenedijd half woord over film festi-vallen of daar is Mathias Juliensz. Schoenaerts die de hoofdprijs moet en zal krijgen. En als hij hem niet krijgt, maakt dat eigenlijk niks uit voor de VRT of de VTM of iets anders van die strekking.
Dan maken ze wel een stukje over hem, met prentjes met hem en met filmfragmentjes met hem alsof hij de prijs wel gekregen had. Niemand werkt immers graag voor de keizer van China of Piet Snot! De ware winnaar moet het dan stellen met een terloopse vermelding en – heel misschien! – een veel korter stukje film.
Zo gaat dat immers bij de Vlaamsche journalisten: eigen vrindjes eerst. Bovendien: zij hebben altijd gelijk. En als de feiten dat toevallig eens zijn wat ze zijn, en die niet of niet langer onder de mat kunnen worden geborsteld, hadden zij gelijk moeten hebben en zal de kijker of lezer of luisteraar het geweten hebben!

Kijk, zo kunnen wij het ook! Dat krijg je nou met ‘journalisten‘ die zo ongeveer allemaal stuk voor stuk jong en (naar eigen zeggen, maar dat is een kwestie van smaak) mooi zijn. En ‘opgeleid’ in de Journalistiek aan hogescholen en andere beschutte werkplaatsen. Daar ze hebben allerlei (vaak louter kwantitatieve) feiten en feitjes over hun vakgebied geleerd die mogelijk best interessant om weten zijn maar waar ze geen mieter mee zijn in het werkveld.
Leer dus liever een echt vak, jongens en meisjes! Doe kennis op over iets dat maatschappelijk en intellectueel relevant is: studeer rechten, geschiedenis of economie of een andere brede opleiding. Doe wat aan je moedertaal en maak je daarnaast nog zoveel mogelijk andere talen eigen maar dan liefst niet het onvermijdelijke Engels (of de Amerikaanse variant daarvan): dat komt vanzelf wel. Studeer Frans, Duits, Spaans, Italiaans…
En oefen in het schrijven, het mag zelfs op een tekstverwerker! Doe dan eerst een paar maanden de nederige klussen op een redactie, als die er nog zijn.
En dan, heel misschien, word je ooit nog wel eens een journalist…
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *