ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1052 Hfd – 't Scheldt

1052 Hfd

Het verdwijnen van de Belgische staat prijkt al een tijdje op de agenda; het is het doel van twee grote Vlaamse partijen. Twee jaar geleden voorspelde ik ook het verdwijnen van de Griekse staat (‘t Scheldt nr. 954 van 4 mei 2010).

In beide gevallen, schreven we, kan het openbaar gezag voortgezet worden door de regio’s. Dat zou vanzelf in een afgezwakte vorm zijn, met ‘minder staat’ dus.

Nu is Spanje aan de beurt. Het krediet van het land wankelt en eigenlijk wil geen ernstig mens de staatsmacht nog. Aan het regeren over zo’n puinhoop is geen eer te halen, en de Spanjaarden zijn eigenlijk anarchisten. Koning Juan Carlos en kroonprins Filips zijn narrenkoningen geworden. Bij de finale van de voetbalbeker overstemden de supporters van Barcelona en Bilbao eenstemmig het Spaanse volkslied.
Geloof me, de Spaanse staat gaat de orkaan niet doorstaan.

Maar wat dan?
Dreigt de verschrikkelijke Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) zich te herhalen?
Gelukkig is er nu niet meer zo’n extreme haat tussen links en rechts, die om de staatsmacht vochten.
Kan de staat misschien overgenomen worden door Catalonië, Baskenland, Galicië en de andere autonome gemeenschappen, zoals de regio’s daar heten?
Er is daar een probleem dat we in Vlaanderen niet hebben. Niet alleen de Spaanse staat maar ook veel van die deelstaten zijn vergeven van de schulden.

De nieuw verkozen Franse president Hollande wil het voortouw nemen van de schuldenlanden. Hij wil minder bezuinigingen en meer groei. Eigenlijk wil hij gewoon meer geld uitgeven. Hoe meer hoe liever, zou ik zeggen! Als het nu nóg niet duidelijk is dat dit ‘socialisme met geleend geld’ regelrecht naar het failliet leidt.

Spanje kan niet groeien. De bouwsector is voor jaren kapot. Er is de voorbije jaren veel te veel gebouwd. Het land heeft ook niet veel om aan de rest van de wereld te verkopen. Ze hebben wel een goede landbouw met citrusvruchten, olijven en wijn, en ze zijn goed in moderne technologieën zoals informatica en zonne-energie.
Wat Spanje dus nodig heeft is niet een geforceerde groei-economie, maar een gezapige groene economie: landbouw, zon en wind, toerisme, muziek, het goede leven.

De verzorgingsstaat moet niet verdwijnen maar op een zuiniger en kleinere schaal voortgezet worden, misschien best per autonome gemeenschap, dat wil zeggen met minder federale solidariteit.
De allerarmste regio’s moeten dan maar een beetje door Europa ondersteund worden; dat zal onze belastingbetaler minder kosten dan als Europa weer de staat en de banken wil redden.
Om zo opnieuw te kunnen beginnen, moet Spanje eerst wel failliet gaan.

Jammer voor de beleggers die aangelokt werden door de hoge Spaanse intresten.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *