ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1051 Hfd – 't Scheldt

1051 Hfd

onkelinxOnkelinx speelt spelletjes, maakte hoofdredacteur van Joods Actueel, Michael Freilich, wereldkundig, nadat de minister op haar facebookpagina had geklaagd dat haar Israëlische collega, de ultraorthodoxe Yaakov Litzman haar uitgestoken hand weigerde te drukken.
Freilich komt tot die conclusie na een gesprek met de al even ultraorthodoxe Pinchas Kornfeld van de ultraorthodoxe joodse gemeente van Antwerpen Machsike Hadas. Voor alle duidelijkheid: er is in Antwerpen ook een iets minder orthodoxe joodse gemeente. Kornfeld zegt dat hij minister Onkelinx tientallen keren heeft ontmoet en dat ze weet dat hij haar nooit een hand zou geven. Freilich besluit dat Onkelinx wellicht een slechte dag had of een oprisping van populisme of nog wat anders.
Freilich citeert ook nog het persagentschap European Jewish Press dat zich een eerdere rel rond Laurette herinnert, toen ze warempel de Vlamingen schoffeerde door ze ‘zwammen’ (des mérules) te noemen die van binnen uit huizen aantasten tot ze onbewoonbaar worden.
Voilà, redenen te over om over te gaan tot een ronde Onkelinx bashen, tenzij men vanuit een gezonde journalistieke reflex ook de andere partij tegen het licht houdt.
Dat deed de Israëlische kwaliteitskrant Ha’aretz en wel via een facebookpagina over het handenincident. Nauwelijks enkele uren later hadden al 40 000 – veertigduizend! – bezoekers laten weten de discussie ‘leuk’ te vinden. En die nemen het zeker niet allemaal op voor Litzman.
Dat is dan de tweede keer in een week dat Israël wordt vergeleken met Iran’. ‘Hoe kan zo iemand minister worden? Het is toch te verwachten dat hij dan andere buitenlandse ministers – ook vrouwen – zal ontmoeten’. ‘Die minister van Volksgezondheid? Als je vrouwen niet mag aanraken, gaat hij dan ook verbieden dat vrouwen in een ziekenhuis worden behandeld?’

Wat Onkelinx deed, is niet erg netjes, maar door figuren als Litzman in Israël en ultraorthodoxen in Antwerpen, bestaat de kans dat joden in het algemeen worden beschouwd als mannen met onverzorgde baarden, gekleed in eeuwenoude zwarte jassen en vrouwen met pruiken en ondoorzichtige kousen. Wereldvreemde wezens waarbij de Amish of de Quakers haast modern lijken.

rosenbergGeregeld trekt de Antwerpse joodse advocaat en professor Rosenberg heftig van leer tegen deze – euh – sekten die alle regels van de samenleving aan hun laars lappen, al moet ook gezegd dat ze nooit of te nimmer handtassen of halskettingen zouden roven.
Een recent incident dat nauwelijks de pers haalde, speelde zich af op de binnenkoer van een religieuze school van de Satmar aan het Stadspark. Omdat de Satmar de staat Israël niet erkennen zolang de Messias niet in aantocht is, werd daar een Israëlische vlag verbrand.
Zulke mensen zijn niets om trots op te zijn. In tegenstelling tot de talloze joodse Nobelprijswinnaars én oogverblindende vrouwen als de actrices Nathalie Portman en Mila Kunis of topmodel Bar Refaeli, zopas uitgeroepen tot ‘s werelds meest sexy vrouw.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *