ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1051 Ephi – 't Scheldt

1051 Ephi

Je zou het bijna vergeten zijn en toch is het maar drie maanden geleden dat PvdA-leider Job Cohen het veld moest ruimen. Cohen was zelf verantwoordelijk voor de storm die hem met wortel en tak wegblies. In een interview met deze krant positioneerde hij zijn partij te dicht bij de SP:Als ik alles overzie, staan zij wat uitgangspunten betreft waar wij staan’. Hoofdzonde. De storm die binnen de PvdA losbrak, gevoed door een mail van Kamerlid Frans Timmermans met zijn verwijt dat de partij een ‘SP-light’ versie nastreefde, werd die arme Job fataal.

Gisteren ging de huidige PvdA-leider Diederik Samsom veel verder dan zijn voorganger: in een interview met Elsevier laat hij weten met ‘een soort liefdesverklaring aan de SP‘ te komen. Of hij vandaag nog in functie zal zijn, hangt af van de volgende mail van Frans Timmermans.
Maar Samsom moet zeker van zijn zaak zijn geweest. Met een oog op Griekenland gericht, is hij gaan dromen van het electorale succes van het extreem-linkse Syriza. Een droom waarbij links Nederland zijn van bloed druipende vingers mag aflikken, want in een regering met de SP zal kameraad Samsom de rijken naar de financiële guillotine leiden.
In het interview zegt hij het ‘dode vermogen’ van welvarende Nederlanders met spaargeld of aandelen ‘fiscaal te gaan afromen’.
Heel origineel als fundering voor een nieuwe politiek en al die nog te bouwen kapitaalkrachtige villa’s in België. Wat is overigens ‘dood’ als je het over spaargeld hebt? Is sparen in plaats van een aflossingvrije hypotheek nemen een post mortem-bezigheid? Dat kun je misschien alleen weten als je zelf gewend bent lijkenlucht op te snuiven.

Hierboven schreef ik ‘links Nederland’, maar dit beoogt een herdefinitie. GroenLinks mag de progressieve kerk niet meer binnentreden, want koster Samsom staat wild gebarend en schuimbekkend voor de deur.
Volgens de PvdA-roofmeeuw voor spaardeposito’s is die partij een neo-liberaal bolwerk: ‘GroenLinks is onder ons door gekropen naar rechts‘. Noteer alvast de semantische elegantie van Samsoms anathema’s: kruipen doen alleen lafaards of kakkerlakken.

Je kunt over de frustratie van Samsom, die de nederlaag van het begrotingsakkoord kennelijk nog niet heeft verwerkt, natuurlijk je schouders ophalen. Maar wat zei SP-orakel Jan Marijnissen in Heerlen, twee dagen voor het interview met Samsom? Juist, dat GroenLinks niet meer links genoemd mag worden: ‘GL is een elitepartij, geleid door hoogopgeleide mensen, die geen oog hebben voor mensen die anders in het leven staan’.
Een extra bewijs dat het tandem PvdA-SP met verenigde polarisatiedrift aan een ideologische zuivering is begonnen.

Samsom wil nu alleen premier zijn in een volgende regering, anders blijft hij in de Kamer, vertrouwde de ambitieuze jonge man Elsevier toe. Maar wie moet zijn minderheidskabinet van neo-populisten gedogen? Zou Wilders misschien daar iets voor voelen? Waarom ook niet: na Bruin I is er experimentele ruimte ontstaan voor Goelag I, onder leiding van premier Raspoetin.
***
Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.
***

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *