ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1050 Even – 't Scheldt

1050 Even

JEANNE D’ARC

chardJeanne (Johanna) is rond 1412 in het Franse Domrémy geboren. Als ongeletterd boerenmeisje hoorde ze de stemmen van heiligen, die haar opriepen haar vaderland te bevrijden.
Frankrijk was verwikkeld in de Honderdjarige Oorlog (1339-1453) tegen Engeland dat aanspraak maakte op de Franse troon omdat het grote bezittingen op Franse bodem had. Jeanne trok ten strijde tegen het leger van de Engelsen en slaagde erin kroonprins Karel VII in Reims te laten kronen.
Verraden en als ketter veroordeeld belandde Jeanne in 1431 op de brandstapel. Paus Calixtus III liet het proces in 1455 nietig verklaren.
Jeanne werd volledig gerehabiliteerd en in 1920 heilig verklaard.
Zij is de patroonheilige van Frankrijk.
Bron: Heiligen, uitg Roularta Books
***
Met naarstige hand en sparende tand, koopt men rente en land
***
LAAT VLD BUNGENEERS BUNGELEN?
Wie correct op de centen let, kan blijkbaar niet op veel sympathie rekenen bij de Antwerpse VLD.
Annemie Turtelboom verkiest jonge veulens op haar lijst en leidt daarmee de oudere renpaarden naar het slachthuis.
Pijnlijk voor Luc Bungeneers (57) de schepen van Dierenwelzijn die de financiën van de Metropool uitzuiverde zonder extra belastingen voor haar inwoners.
Zijn gerechtvaardigde vraag om als enige liberale schepen de nummer 2-plaats op de lijst in te nemen is weggehoond. Was de VLD niet te-gen te vroege pensioneringen? Claude Marinower (ook 57) wacht hetzelfde lot. Hoe zit het dan met de historische banden tussen de liberalen en de joodse gemeenschap, zeker nu ex-partijgenoot André Gantman openlijk de N-VA steunt?
Annemie kwam toch om te helpen? Hoe ironisch dat een ex-CVP-militante het via de VLD tot minister schopt om dan een andere ex-CVP‘er (Bungeneers tot 1992) naar beneden te duwen.
Juul Van Everdepoel
***
Beter een weer in de hand als een ring aan de vinger
***
CLAUD MARINOWER

Claud Marinower heeft enge banden met de joodse gemeenschap? Juist. Een bekende joods falafelrestaurant: ‘Bij elke verkiezing komt hij een affiche voor zichzelf hangen…’
***
Liever droog brood gegeten dan kaas gebedeld
***
KUSTWACHT OOSTENDE
Vorige dinsdag kreeg de kustwacht om 14.00 uur een melding binnen dat er twee stuurloze schepen ronddobberden op de Noordzee.
De schepen bevonden zich ongeveer 20 km ten noorden van Oostende. Tot hun verbazing trof de bemanning twee oude onzeewaardige schepen vol met Belgische bejaarden en gepensioneerden aan.
De senioren zaten onder erbarmelijke omstandigheden op een overvolle boot. De kustwacht heeft de twee boten naar de haven van Oostende gesleept en de senioren ondervraagd.
De oudjes verklaarden: ‘Wij waren van plan onze paspoorten overboord te gooien en ons aan te melden als asielzoekers, om op deze manier aanspraak te maken op betere voorzieningen dan die we nu hebben: bijvoorbeeld: gratis wonen, kleding, sporten, meubels, verzekeringen, medicijnen en daarbovenop een uitkering!’
De kustwacht heeft na een berisping en een waarschuwing de senioren op de bus naar hun woonplaats gezet.
Joke V.
***
Een wijze hen legt wel een ei in de brandnetels
***
N-VA NIET VOOR ALTIJD
Asjeblief! Sinds de Grote Leider vermagert, slankt zijn entourage mee af. Ludo Van Campenhout telt zijn frietjes (letterlijk 6, zo konden recent enkele getuigen vaststellen). Siegfried Bracke proeft nog slechts een molshoopje Gentse stoverij.
Liesbeth Homans heeft geen enkele rok moeten weggooien, want die had ze gewoon niet in huis.
Jan Peumans doet niet mee aan een dieet, dus in hem zit duidelijk nog groei.
Jan Jambon is gelukkig terug thuis, enkele kilo’s en ettelijke illusies lichter.
Theo Francken geeft zijn gebruikelijke extra porties tegenwoordig weg aan een paar favoriete asielzoekertjes. Zijn pousse-cafeetjes niet, want dat is niet goed voor zulke mensen zonder ervaring, euh.. zonder papieren.
Van Frieda Brepoels viel uiteraard niets te vernemen.
Philippe Muyters raakte niet zo vlot wijs uit het tellen van zijn calorieën en Geert Bourgeois weet nog steeds niet wat iedereen nu zo leuk vindt aan al dat eten en drinken.
Frituur Number 1 was in Antwerpen het eerste slachtoffer van Barts afvalrace, alhoewel ze het met die naam zelf zochten.
Nu moet het maar eens ophouden, vooraleer het middenkader en daarna de militanten elkaar gaan afvallen.
Pico Bello
***

hansha slaap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *