ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1050 Ephi – 't Scheldt

1050 Ephi

Anders dan totaalvoetbal, dat ons in het verleden vermaakte en soms in extase bracht, is totaaldemocratie een verschijnsel dat antipolitiek bevordert en ons als nieuwsafnemers demotiveert. Het basisprincipe van totaaldemocratie is dat alles wat beweegt en kletst binnen een partij, het onderwerp van een interne raadpleging moet zijn. In Nederland is totaaldemocratie een soort bezigheidstherapie voor politici en is de laatste jaren totaal uit de hand gelopen.

Politieke partijen houden tegenwoordig voor bijna iedere stoel die binnen de club vrijkomt een beauty contest voor kletsend zitvlees. Je kunt als partijlid voor de plekken van partijbaas, fractievoorzitter of lijsttrekker nu al stemmen en misschien morgen voor de functie van assistent bij de papierversnipperaar van de partij.
Zoals bekend zijn Nederlandse politici zo dol op verkiezingen dat ze gemiddeld om de 2 jaar een kabinetscrisis veroorzaken, dit om hun eigen portret op affiches te kunnen zetten. Maar dit blijkt niet voldoende en daarom is totaaldemocratie binnen de partijen uitgevonden. Het probleem is wel dat al die middelmatige pugilisten hun slappe knokpartijen niet meer intern weten uit te vechten. Ze worden om de haverklap door luie journalisten, gemakzuchtige talkshowmasters of programmamakers zonder verbeeldingskracht uitgedaagd om hun gebrek aan visie en gedachten in diverse rubrieken te etaleren.
Dit resulteert in een overdosis aan nepdebatten, tegenstellingen op de vierkante millimeter en kunstmatige broedertwisten die ons dodelijk vervelen. Dat nieuwsafnemers dit niet meer pikken, is aan de dalende kijkcijfers van politieke tv-rubrieken te zien. Dan maar nog liever een nietszeggende tweet met uitroepteken van Geert Wilders, zolang de man onzichtbaar blijft.
De groeiende desinteresse voor het verschijnsel totaaldemocratie heeft de laatste dagen een eigenaardige draai gekregen met de unanieme en bijna hatelijke terechtwijzing van Tofik Dibi, ook wel bekend als ‘Toffe Tofik’.
Zelden is een Tweede Kamerlid onder zoveel pek en veren bedolven en met zoveel modder besmeurd als Toffe Tofik.
Hoewel ik deze meedogenloze afranseling van de kant mijn confraters columnisten ietwat geforceerd vind, kan ik er wel begrip voor opbrengen. GroenLinks was tot nu toe een oase van rust.
Jolande Sap
was achter de schermen druk bezig om aan het landsbelangakkoord te werken, de partij klom weer in de peilingen en er werden honderden nieuwe leden verwelkomd. Totdat Toffe Tofik in naam van totaaldemocratie de interne oorlog als geopend verklaarde en onze rust kwam verstoren. In feit handelde Dibi zuiver in dienst van zijn tv-ego. Maar hierover is door anderen al voldoende geschreven.
Laat ik alleen opmerken dat het wegwerpgebaar met stropdas tijdens zijn presentatie een oud cliché is dat uit 1998 dateerde (Prins Claus). Maar toen was Toffe Tofik net achttien en keek nooit naar het Journaal. Toch kan Dibi een belangrijke rol vervullen in deze zaak. Laat hem als onvoorwaardelijke aanhanger van totaaldemocratie alle hoeken van de partijring zien, beste GroenLinksers. En gun Jolande een uitslag met Oost-Europese allures.
***
Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *