ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1049 Hoofdartikel – 't Scheldt

1049 Hoofdartikel

Gazet van Antwerpen (GvA) is alweer bevallen van een magazine. CittA heet het kind en het wordt reeds vooraf met superlatieven overladen.
Er zijn magazines alom bij kranten zo weet CittA-chef Rudy Collier, maar geen enkel waarvan de levensader door een stad loopt. Een redacteur koppelt er zelfs een voorspelling aan vast: voortaan zal elke Antwerpenaar naast zijn dikke nek een CittA onder de arm hebben. Zeg nu zelf, met zo’n aanvulling kan het met de Gazet alleen nog maar bergopwaarts gaan. Edoch, uitgerekend bij de lancering van het ‘eigenkijks stadsmagazine’ raakten de eerste verkoopcijfers van dit jaar bekend. Die waren met een dagelijkse verkoop van 96 615 exemplaren (print = digitaal) opnieuw desastreus voor de Antwerpse titel. Niet alleen liet GvA het grootste verlies noteren, maar bovendien donderde het daardoor in de rangschikking twee plaatsen naar beneden. Niet dat zo’n vijfde plaats op zich een ramp betekent, maar voorbijgestoken worden door het zusje uit Limburg (97 962 ex.) en vooral door De Standaard (98 121 ex.)kan toch tellen.
Dat een populaire titel als Het Laatste Nieuws (288 221 ex.) in een krantenlandschap de kop trekt, is vrij normaal, maar afgetroefd worden door een zgn. betere titel als De Standaard is hoogst merkwaardig.
Voor een buitenstaander is het onbegrijpelijk dat de laatste volwaardige regionale krant van een handelsmetropool in een druk bevolkte provincie zo’n pover resultaat neerzet. Maar wie zijn oor te luisteren legt bij ex-abonnees en doorsnee burgers weet wel beter.
Lezers verwachten een gezond wantrouwen tegenover de stedelijke machthebbers. Ook het achterna hollen van vooringenomen cultuurdragers en het geleuter van schatplichtige BV’s zijn zij meer dan beu. Zij hebben aan één De Nieuwe Antwerpenaar wel genoeg.
Kiezen voor een regionaal dagblad is kiezen voor de minst elitaire nieuwsbron. Het is kiezen voor een blad dat focust tot op wijkniveau, dat het beleid kritisch analyseert en bericht over ontbrekende visies, dat nieuws duidt en apart becommentarieert. Niet kiezen dus voor hapklare persberichten van gezagsgetrouwe bronnen, wel voor de problemen en de noden van de lezer. Op een misplaatste inhoud haakt de lezer immers af en of een CittA daar veel zal aan veranderen…
En tenslotte nog dit. Het aantal digitale lezers in Vlaanderen neemt toe. Koplopers hierbij zijn De Tijd (6 659 ex.) en De Standaard (4 929 ex.), terwijl GvA (486 ex.) op een voorlaatste plaats prijkt.
Misschien daar maar eens wat meer aandacht aan besteden.
***

COLLIER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *