ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1048 Act III – 't Scheldt

1048 Act III

Heel wat verkiezingen dit weekeinde. En telkens mislukte de VRT in objectieve berichtgeving. Beginnen we eerst met de verkiezingen in Engeland. Daar won de Schotse nationalistische partij aanzienlijk. Niet voor de VRT: die verzweeg de vooruitgang van de SNP. Het verdriet, net nog geen gesnik, dat de stad Londen in handen bleef van de conservatieven was duidelijk hoorbaar in de commentaar. Bij elke tussentijdse verkiezing in Engeland wint de oppositiepartij, dat was ook ditmaal het geval, alleen niet in Londen. Daar hadden de miljoenen kiezers hun buik vol van de extreem linkse, zeg maar communistische kandidaat Ken Livingstone, ooit zelf mayor.

Dan waren er de verkiezingen in Schleswig-Holstein. Daar deed de Piratenpartei haar intrede in het parlement. ‘t Scheldt was in dit land het eerste medium dat over het verschijnsel Piratenpartij schreef. Vervolgens kregen we de uitslagen van Griekenland. Wat een geweeklaag: de regeringspartijen werden afgestraft door het publiek. Zowel het linkse als het rechtse.
Tenslotte waren er de verkiezingen in Frankrijk. De opvolger van hoerenloper DSK, ooit gedroomde socialistische kandidaat voor de presidentsverkiezingen, maar die man kon zijn dertig centimeter aanhangsel niet in zijn broek houden en moest de baan ruimen voor François Hollande. Die won nipt. Als hij het protocol wil volgen kan hij Frankrijk met zijn aanhoudster niet vertegenwoordigen in het buitenland…
De Fransen moesten kiezen tussen de pest en de cholera. Nicolas Sarkozy liet zich van zijn smalste kant kennen: ‘wij strijden niet met de wapens van diegenen die de verkiezingen hebben gewonnen’. Van een zegepraal kan men niet gewagen als er slechts een verschil is van minder dan twee procent.
In elk van de berichtgevingen liet de VRT zich kennen als een onbetrouwbare nieuwsbron. Beter: als überhaupt geen nieuwsbron.

Naar eigen land.
Ik woonde vanmorgen , maandag 7 mei, de opening bij van een verdiep in het Eugeen van Mieghemmuseum. Van Mieghem is een rasechte, Antwerpse kunstschilder. Hij legde de ziel van de Antwerpse haven en van de Antwerpenaar ongeëvenaard vast op het doek of tekenpapier. De Zonnekoning van Antwerpen, kul-schepen Philip Heylen, liet alle aanwezigen maar eventjes 40 minuten wachten: le grand monde se fait attendre. Tot niet geringe verbazing sprak zo-wel de curator als de Zonnekoning (-in?) uitsluitend in het Engels de aanwezigen toe. Gewoon omdat er een ambassadeur was die in de jaren dat hij zijn land vertegenwoordigde de moeite of de tijd of geen van beide gevonden had om wat Nederlands te leren verstaan of spreken. Die man is gewoon om van de ene receptie naar de andere te gaan, te wandelen, te waggelen of heel laat misschien te strompelen.
Dat om die reden alle aanwezigen maar een vreemde taal moesten leren teneinde de uitleg te verstaan is van het goede een beetje te veel. Het is erover zouden sommigen zeggen. Wij geven nu eens – uitzonderlijk uiteraard – Engelse commentaar op de Engelse toespraken hedenmorgen: shit. Heel dat Engels gedoe is de laatste jaren bijzonder vervelend aan het worden. Wij waren gewoon ons te verzetten tegen overmatig gebruik van het Frans en het Engels heeft zowaar het Frans verdrongen.
Het is jammer dat aan Eugeen van Mieghem, deze oerechte Antwerpse kunstenaar, zo’n ondienst, zo’n miskenning van zijn Sinjorenaard, werd bewezen.

Deze week kregen we ook goed nieuws te horen: de dictatuur van de machtswellusteling Patrick Janssens zal dit jaar met de gemeenteraadsverkiezingen eindigen. Opgeruimd staat netjes.
Ik wens u een goede, dus Vlaamse, Antwerpse avond.
Wie het radiopraatje van onze hoofdredacteur wil beluisteren: http://podcast.radiorapaille.com/show/rapaille-o-rama
en hier:
http://idmuziek.podomatic.com/entry/2012-05-08T13_52_16-07_00.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *