ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1046 Ephi – 't Scheldt

1046 Ephi

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik weinig opgewonden raakte van de Franse presidentsverkiezingen. Waarschijnlijk omdat de tien kandidaten, met uitzondering van de centrumkandidaat François Bayrou, niet echt doordrongen leken van de ernst van de economische situatie.

Thema’s als de enorme Franse staatsschuld (1600 miljard euro) en de gigantische bezuinigingen en grondige hervormingen die nodig zijn om een failliet af te wenden, werden in de campagne stelselmatig vermeden. Degene die op 6 mei wordt gekozen, zal op 7 mei met een kater opstaan. Maar voorlopig zitten we morgen pas bij de eerste ronde.

Ondanks een veelheid aan opiniepeilingen die de onveranderde tendens hebben weergegeven (de socialist Hollande hyperfavoriet, de zittende president Sarkozy uitgekotst) wordt toch rekening gehouden met een grande surprise morgenavond. Als ik mag gokken, denk ik dat de verrassing van het rechts- populistische Front National (FN) zal komen. De historische score uit 2002 van de extreemrechtse en antisemitische toenmalige FN-leider Jean-Marie Le Pen (16,8 procent van de stemmen in de eerste ronde) zou best door zijn dochter Marine ruim kunnen worden verbeterd.
Want de gematigde dochter heeft haar extremistische vader duidelijk naar de achtergrond verdrongen. Gisterenochtend werd ze als laatste op BFM-TV geïnterviewd. Hoewel ik aandachtig naar haar heb geluisterd, kon ik weinig van het extreem-rechtse gedachtengoed van haar vader terugvinden.
Rabiaat anti-Europees is ze zeker, populist ook, maar als er sprake was van xenofobie werd die goed verborgen gehouden. Het onderwerp immigratie besloeg amper drie minuten van het halfuur durende interview met sterpresentator Bourdin. Ik heb van die drie minuten een transcriptie gemaakt.
Marine Le Pen: ‘We laten mensen binnen terwijl we 5 miljoen werklozen hebben, 8 miljoen armen en 1,2 miljoen gezinnen die op een sociale huurwoning wachten. Wat geven we voor hoop aan die mensen? Ze worden als bijstandtrekkers in hotels gestopt die in brand vliegen. In onze belabberde situatie moeten we inspanningen en opofferingen voor de eigen mensen reserveren. En men moet de waarheid zeggen tegen migranten: We hebben u niets meer te bieden. Kom niet meer hier naartoe. We zijn bijna failliet. Maar als het op een dag beter gaat en we weer een overschot aan banen hebben, dan worden de grenzen weer opengezet. En dit zeggen we op een vriendelijke en humane manier, met het respect dat een mens en dus een migrant verdient. Ik heb helemaal niets tegen migranten maar wel tegen immigratiebeleid’.

Of het voorafgaande geen sluw charme-offensief is, weet ik niet. Maar het ligt wel mijlenver van Polen-meldpunten, kopvodden en beledigingen via Twitter.
Anders dan PVV-leider Wilders is de Franse populiste in staat een grondig debat te voeren en schuwt ze ongemakkelijke vragen niet. Een dubieuze grap van haar vader, die een bijeenkomst met Sarkozy vergeleek met het Neurenberg-proces, noemde de dochter ‘een slechte mop’ die ze betreurde. Wilders heeft ooit gezegd dat hij niets met het FN te maken wilde hebben. Luisterend naar Marine Le Pen vroeg ik me af of het misschien niet andersom zou moeten zijn.

***

ODEUR
Wie goed heeft opgelet en zijn neus in alle windrichtingen in de lucht stak, kon gisteren maar één conclusie trekken: een penetrante geur steeg uit huizen van het Koninkrijk aan Zee op. Die van allium sativum beter bekend als knoflook. Plotseling leek het alsof de beruchte knoflookgrens richting het noorden was gekropen. Het buitenland keek zijn ogen uit en kneep zijn neus dicht. De markten werden door paniek bevangen en alle Europese beurzen begonnen te kelderen. Alweer een Nederlandse regering die voortijdig wordt afgeschoten. De vijfde in tien jaar, een decennium overigens waar geen enkel kabinet de finish haalde.

Hoezo is Nederland een betrouwbare partner? Het Koninkrijk aan Zee is al jaren een instabiele factor binnen de Europese Unie. Een land dat door particratie wordt verlamd en dat zich van vervroegde verkiezingen naar moeizame formaties voortsleept. En het is juist dat land dat zijn Europese partners (mede) de Europese begrotingsdiscipline door de strot duwde, dat nu over die 3 procent is gestruikeld.
Komisch voor die andere knoflookfijnproevers, de Griekse of Spaanse, die door gigantische bezuinigingen nu de smaak van de armoede hebben leren ontdekken. Voor wat armzalige extra miljarden aan besparingen vallen die verwende nesten in het noorden nu om, denken ze nu. Vanzelfsprekend is deze keer de schuldvraag onomstreden: de breker is die schreeuwlelijke populist met selectieve moed. Wilders is de man die zijn handtekening met onzichtbare inkt zet, de belletjetrekker die sneller dan zijn schaduw wegrent.

Akkoord. Maar op één punt moet je bij de PVV-leider een vorm van eerlijkheid erkennen. Anders dan de voorgaande brekers probeert hij niet zijn miserabele electorale machinaties aan het oog te onttrekken. Het gaat hem uitsluitend en alleen om die PVV-kiezer die hij ‘recht in de ogen’ wil kunnen blijven kijken. Hij verwoordt hiermee wat we allang wisten en waarop de Nederlandse particratie rust: partijbelang gaat altijd vóór, en landsbelang komt daarna.

Maar niet alleen bij de PVV, hoewel het egoïsme van deze partij een bijna pornografische omvang kent. Kijk maar naar de euforie van de meest confraters in de Kamer: ‘Fijn, regering gevallen, nieuwe kansen met nieuwe ballen’. Dat er hier en daar een krokodilletraan wordt gelaten over de ontstane ‘ongewenste situatie in crisistijd’ hoort bij het spel. Ja, hervormingen zijn broodnodig.
Maar over de meest urgente hervorming zul je de tangodansers die het bal der hypocrieten leiden niet horen: de grondige renovatie van een politiek systeem dat met de huidige versplintering zijn bestaansrecht heeft verloren.
Dat partijen zouden moeten fuseren, aan blokvorming doen of dat een ander kiessysteem moet worden bedacht waaruit solide meerderheden ontstaan, blijft een taboeonderwerp. Dan maar lekker weer op campagne, jongens en meisjes. Verkiezingen zijn toch een feest? En de komende formatieperiode die maanden gaat duren ook. Vervolgens krijgen we een regering vol valse broeders die elkaar naar het leven staan. Tot de volgende val in het belang van de partij.
***
Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *