ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1046 Act 1 – 't Scheldt

1046 Act 1

Het is ondertussen al een week of wat geleden maar misschien zag u op ‘Terzake’ ook het licht hallucinante promofilmpje dat het voorzitsel van het Vlaams Parlement over zichzelf heeft laten maken: Jan Peumans in de rol van wijze!

Ach, het is weer eens wat anders, zowel voor hem als voor de mensen, moeten ze aan de Reyerslaan gedacht hebben. Zijn al vrij hoge amusementswaarde heeft er alleszins nog bij gewonnen. Onze dappere kobold houdt van Wallonië en de Walen, dat is bekend. Het is voor zover we weten ook nog niet verboden, al weet je dat tegenwoordig nooit echt zeker en al helemaal niet voor altijd. Je gelooft het amper als je het ziet maar Jan heeft op een van zijn tripjes in de buurt van Hoei een Boeddhatempel ontdekt. Correctie en aanvulling: een nooddruftige Boeddhatempel die nog wel wat centen van (Vlaamse of andere komaf) kan gebruiken. Derhalve heeft Janneman – naar eigen zeggen – al een bedrag van € 6 700 overgemaakt.
Voor de ongeruste zielen wilde hij best even verduidelijken dat het om de DALAITibetaanse variant van het Boeddhisme gaat die – zoals men weet – de Dalai Lama als een vererenswaardige godheid annex semi-feodale vorst beschouwt. Het is dan ook de spreekwoordelijk daarmee gepaard gaande tolerantie en menslievendheid die onze parlementsvoorzitter zo charmeren.
En als het ware in ruil was de Dalai Lama zeer geïnteresseerd in – we citeren letterlijk! – ‘de culturele autonomie zoals hier’.
Ja, dat zal wel – als je Chinezen een beetje kent…
Maar waar zullen we het nou hebben? Is de klok van onze Limburgse vriend misschien ergens (in Bokrijk?) stil gevallen? Waren we de fase van de culturele autonomie al niet een tijdje gepasseerd? Is dat geen term uit de tijd van moe De Backer en Gaston-met-zijnen-basson? Het gevaar lijkt ons dus momenteel niet echt groot dat de instelling waarvan Peumans de voogdij is toevertrouwd op een fris moment de onafhankelijkheid zou uitroepen… Hier waak ik voor mijn baasje!
***

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *