ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1045 Maxima – 't Scheldt

1045 Maxima

Het is een citaat uit een anonieme brief aan vader Van Ostaijen, daags na het incident waarbij Paul en enkele vrienden betrokken waren.

Op 16 september 1917 deed Kardinaal Mercier zijn plechtige intrede in Antwerpen.
De anti-Vlaamse, zeg maar franskiljonse kerkvader, die van oordeel was dat men in het Nederlands geen universitair onderwijs kon organiseren, werd ter hoogte van de ingang van de Sint-Joriskerk aan het Mechelseplein door een grote menigte toegejuicht. Enkelen onder hen, Van Ostaijen, Gaston Burssens en Oscar Jespers, hadden de afspraak gemaakt op bepaald moment samen te beginnen met fluiten en roepen. Op het afgesproken teken zwegen echter de anderen, terwijl Van Ostaijen alleen van start ging! Zijn vrienden hadden hem – toch voor even – in de val gelokt, want kort daarop gingen zij zelf ook aan het roepen en schelden. Vijf personen vlogen de gevangenis in en werden later zelfs veroordeeld.

Vrije meningsuiting, betogingsrecht enz. bestonden nog niet of nauwelijks in het België van toen.
Het bundeltje brieven dat het Genootschap zeer keurig liet drukken en grafisch verzorgen biedt een reeks van 13 brieven over het vermelde incident en over de laatste ziekteweken, dood en uitvaart van Van Ostaijen. Ten dele gaat het om weinig of niet bekend materiaal, voorzien van grondig uitgediepte voetnoten door Matthijs de Ridder (die zich eerder liet opmerken met een degelijk werk over het Borms-gedicht van Elsschot) en An Blommaert.

Het Genootschap deed voor de uitgave een beroep op het Louis Paul Boon Documentatiecentrum van de Antwerpse Universiteit.
Sedert een paar jaar is het Genootschap erg actief, daartoe gestimuleerd door notaris Luc Rochtus, telg uit de bekende bankiersfamilie. De vereniging kocht zelfs het geboortehuis van Van Ostaijen, Lange Leemstraat 53 Antwerpen (waar ook de zetel van de vzw is gevestigd) en ontplooit recent een culturele werking die alle aandacht verdient.

Wie 30 euro stort op rekening IBAN: BE50 737-0249459-18 BIC:KREDBEBB van het Genootschap Van Ostaijen vzw is meteen lid, ontvangt alle uitnodigingen voor de culturele manifestaties én alle publicaties, waaronder jaarlijks twee plaquettes van 32 bladzijden. Nummer 4 in die reeks is een voltreffer. Dat belooft voor de toekomst! Onder de talrijke literair-historische verenigingen rond een Vlaamse schrijver is dit Genootschap een nieuwkomer, waar we ongetwijfeld nog van gaan horen.

In de Koekestad en daarbuiten is Van Ostaijen nooit helemaal weg, net als Elsschot.
Het e-mailadres luidt: [email protected]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *