ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1043 Ephi – 't Scheldt

1043 Ephi

VERWANTE ZIELEN

In Mohammed Merah, de gehelmde killer uit Toulouse die gisteren werd ontmaskerd, heeft Anders Breivik, de massamoordenaar uit Oslo en het eiland Utoya, zijn asymmetrische duplicaat gevonden. Beiden zijn uit dezelfde steriele klei getrokken, met hetzelfde obsessieve narcisme dat hen doet geloven dat ze met een heilige missie zijn opgezadeld. Ook ontsteeg het leven van beide jonge mannen, voordat ze hun misdaden pleegden, niet de middelmatigheid die de vooraankondiging van een mislukking leek te vormen.

Alleen hun ideologie verschilt. Maar is dit werkelijk van enige importantie? Want ondanks het feit dat hun beider gedachtegoed diametraal tegenover elkaar staan, zijn beide moordenaars opmerkelijk verwisselbaar.Het is in ons algemeen belang om een link tussen beide terroristen te leggen. Om ze gezamenlijk in hetzelfde hoofdstuk van de geschiedenis op te sluiten, zodat de tegenstellingen die ze in onze geesten willen introduceren, onschadelijk worden gemaakt. Als extremen elkaar raken, hebben we een extra reden om die niet aan te raken.
Natuurlijk beroepen Mohammed Merah en Anders Breivik zich niet op dezelfde waarden. De eerste moordde in naam van een gewelddadig islamisme terwijl de tweede levens vernietigde juist als waarschuwing tegen islamisering. Mohammed is een jodenhater, Anders een moslimhater. Onder andere. En toch liggen hun normen en gedrag zeer dicht bij elkaar. Niet alleen vanwege deze haat die ze met dezelfde kilte en berekening hebben weten te kanaliseren om hun misdaden te kunnen plegen.
Hoewel het opvallend is hoe beide mannen in staat waren om hun gevoelens van mededogen en barmhartigheid tot het laatste zuchtje uit te schakelen.Dit maakt dat ze broeders in ontmenselijking zijn. Verwante zielen in vernietiging en wreedheid. En daarin mag geen ideologische onderscheiding enig verschil maken. Want het gedachtegoed waarop Merah en Breivik zich beroepen, smaakt in beide gevallen naar dood en verderf.
Bij deze moordenaars heeft de ideologie tot functie de uitschakeling van hun menselijkheid. Alleen daarom al moeten we ons verre van die ideeën houden.
Maar de grootste overeenkomst tussen Merah en Breivik is natuurlijk dat ze, om hun missie te volbrengen, bereid waren afschrikwekkende kindermoordenaars te worden. De laatste en laagste trede op de schaal van horror. In de loop van Breiviks geweer lagen in juli vorig jaar kinderen van net 14 jaar. Hij elimineerde in totaal 67 jonge levens op het eiland Utoya. Een massaslachting die Mohammed Merah nooit in aantal had kunnen evenaren. Maar de drie kinderen, na de vier volwassenen, die hij voor een joodse school in Toulouse executeerde, waren nog net in het leven gestapt. En toch schoot hij hen van dichtbij dood. Hij greep een meisje van 7 jaar bij het haar, legde zijn pistool tegen haar hoofd en nam haar leven. En dit, net als de Noor, omwille van een verderfelijk gedachte. Gisteren vertelde de Fransman/Algerijn Merah een journalist dat hij van plan was geweest al zijn gefilmde daden op het net te zetten.
Drie uur voor zijn dodelijke tocht, zette de Noor Breivik zijn haatmanifest op internet.
***
Veel overeenkomsten maar ook onthutsend verschil
Merah en Breivik

Er zijn heel wat overeenkomsten tussen de terroristen annex kindermoordenaars Anders Breivik en Mohamed Merah. Maar er is ook een notoir en zeer verontrustend verschil dat een cesuur vormt tussen beiden.
En dat moet buiten deze geweldenaars zelf worden gezocht, want het heeft betrekking op hun entourage en potentiële bewonderaars.
Toen de Noor, vorige zomer, zijn moorden pleegde was de verontwaardiging compleet en de veroordeling van zijn daden unaniem. Tot aan Geert Wilders toe, die niet wist hoe snel hij krachtig afstand van de islam- en multicultihater Breivik moest nemen. Dat columnist Theodor Holman zich nu min of meer solidair met het gedachtengoed (en niet de daden) van de Noor heeft verklaard, blijft een randverschijnsel. De gratuite provocatie van een auteur die wat reclame voor zijn toneelstuk kan gebruiken.Anders gaat het bij de Algerijnse Fransman Mohamed Merah die ondanks zijn abominabele misdaden (7 doden waaronder 3 kinderen jonger dan 7 jaar), voor sommige leeftijds- of geloofsgenoten een held dreigt te worden. Zijn dood was donderdag amper bekend toen op sommige sociale netwerken zijn nagedachtenis in ere werd gehouden.
Zo verscheen op Facebook een pagina met als titel ‘Hulde aan Mohamed Merah‘.
Je kon je verwantschap met de terrorist kenbaar maken door middel van een druk op de knop ‘Like‘. Dus niet anoniem. Binnen enkele uren stond de teller op 2257 opgeheven duimen.
Op verzoek van het Franse ministerie van binnenlandse zaken werd de Facebookpagina gesloten.
Gisterochtend in het Normandische Rouen vroeg een lerares Engels aan haar leerlingen om een minuut stilte voor Merah te houden. Volgens haar was de link tussen de terrorist en Al-Kaidadoor de media en Sarko verzonnen’. Ze is door het ministerie van onderwijs op non-actief gezet.Gisteren meldde het weekblad Le Point dat Abdelkader Merah, broer van de terrorist en gehard salafist, tegen de politie heeft verklaard ‘trots op zijn broer en op zijn daden te zijn’. Op de nieuwssite Agoravox wordt gemeld dat in sommige banlieues Mohamed Merah een held dreigt te worden.
Jongeren zijn vooral gefascineerd door het feit dat Merah in zijn eentje en gedurende meer dan 30 uur de gehate Franse politie heeft kunnen tegenhouden.
Een sentiment dat ook op de Facebookpagina met deze woorden werd vormgegeven: ‘400 agenten voor maar één persoon. Leve Frankrijk!’.Dit is het wezenlijke verschil tussen de extreemrechtse massamoordenaar Anders Breivik en moslimterrorist Mohamed Merah. De steun voor de tweede is vele malen groter dan voor de eerste en wordt publiekelijk geafficheerd.
In Franse migrantenbuurten waar veel salafisten wonen en sommige jonge moslims een flinke aversie voor Franse autoriteiten koesteren, dreigt de man die president Sarkozy een monster en een fanaticus’ noemde, een rolmodel en een held te worden. Ondanks de unanieme en krachtige veroordeling van islamitische organisaties.
Wetend dat in die banlieues steeds meer (zware) vuurwapens door delinquenten en drugshandelaars worden binnengesmokkeld, is er voor Franse autoriteiten alle redenen om ongerust te zijn
*
Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *