ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1043 Almanach – 't Scheldt

1043 Almanach

STANISLAUS

Bisschop en martelaar Stanislaus werd geboren in 1030 in een welvarend gezin in Krakow. Na zijn studie in Parijs keerde hij terug naar Krakow waar hij tot priester werd gewijd en in 1072 tot bisschop gekozen. Hij was een groot predikant en een man van naastenliefde. Hij bestreed het immorele gedrag van de heerser, koning Boleslaw II.
De koning negeerde de talrijke smeekbeden van de bisschop en werd tenslotte door Stanislaus ge-excommuniceerd. In reactie daarop vermoordde de koning Stanislaus tijdens een mis.
Bron: Heiligen * Uitgeverij Roularta Books
***
Met moet de handen uit de mouwen stekena
***
JEROEN MEUS
Hij heeft veel succes: de kok Jeroen Meus. Hij maakt gerechten klaar op een ‘eenvoudige‘ manier.
Je zou daarom vermoeden dat hij zijn wijsheid uit het kookboek van de Boerinnenbond heeft gehaald…
Bert M
***
Veel monden maken een ledige schotel
***
VOKA GEDEVALUEERD
Sinds Muyters – en die was al geen uitgesproken flamingant – weg is uit Voka/VEV is het pover gesteld met die vereniging. Dat een zekere Van Milders daar de leiding van heeft is op zijn minst ‘fragwurdig‘.
Geen greintje slagvaardigheid, niks Vlaamse ruggengraat. Een vijg in het kwadraat. En zo halen de Belgicisten en andere fransdolle tisten weer een slag thuis. Arm Vlaanderen.
Adriaan van Gansen
***
Men houdt de kat niet van het spek als zij er de smaak van beet heeft
***
FRITUUR NR ONE
Ophef in de Scheldestad wegens het sluiten van Frituur Number One.
Hebben ze het te bruin gebakken?
***
Men moet niet alles aan één spijker ophangen
***
BOEKBESPREKINGBRUSSELSE TRAPPEN
Deze jaargetijdenroman volgt een Duitse, een Italiaanse, een Ier en een Belgische die in Brussel werkzaam zijn. Er wordt een beeld geschetst van de kleinere en grotere problemen die het leven in een buitenlandse me-tropool met zich meebrengt.
De Brusselse realiteit blijft voor een keer niet grauw: er valt in Brussel heel wat te ontdekken en de auteur geniet van het culturele en (vooral zelfs) culinaire aanbod in de stad. De verwachting dat de personages elkaar ontmoeten op het einde van het verhaal, wordt ingelost. Het vlot lezende boekje is als hommage aan Brussel bedoeld en dat is ook best geslaagd. Maar toch wel bijzonder jammer dat alle plaatsnamen alleen in het Frans voorkomen en dat de ontknoping wat ontgoochelt.

Iris Kersten
* Treppensteigen in Brüssel * Autumnus Verlag * ISBN 978 93 8531 53 2.
Jvr
***
Men moet het kind geen mes in handen geven.

moderne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *