ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1042 Actueel KA – 't Scheldt

1042 Actueel KA

ATV Avondnieuws 15/3. 

Nu substituut Peter Van Calster niet meer bevoegd is voor enkele belangrijke fraudedossiers in de diamantsector, dreigt het bedrag dat de frauderende bedrijven voor hun misstappen moeten betalen, fors lager te komen liggen. Dat zegt Karel Anthonissen, gewestelijk directeur bij de Bijzondere Belasting-inspectie.
Hij vindt het bovendien niet kunnen hoe procureur-generaal Yves Liégeois zich gedraagt in deze kwestie.

ATV: ‘De fraudedossiers rond het diamantbedijf Omega Diamonds, de Zwitserse bank HSBC en het vervoersbedrijf Monstrey zijn niet om zeep’. Dat zegt BBi-directeur Karel Anthonissen. ‘De btw-fraude is duidelijk, het zwart geld is gekend, dus de vraag die rest is hoeveel moet dit de bedrijven kosten’.
Anthonissen: In eigen naam gesproken, denk ik dat je gemakkelijk aan de sector een miljard euro kunt vragen voor de zaken die hier liggen. Men noemt dat ook trouwens een miljardendossier. Wel jammer natuurlijk dat velen vinden dat het een pak minder kan zijn, misschien tien keer minder. Dus als je naar de concrete situatie kijkt, zou ik bijna durven zeggen: een miljard euro met Van Calster, of honderd miljoen euro, tweehonderd miljoen maximaal met Liégeois.

ATV
: ‘Van Calster is er nu afgehaald, gaat dat dan nog lukken, die één miljard?’
Anthonissen: Er is geen haast. Zwart geld verjaart niet. We moeten niet streven naar wat sommigen onder ons een ‘vroegboekkorting‘ genoemd hebben. We kunnen nu wel even wachten. Ik denk dat het moment moet rijpen waarbij de sector inziet dat ze zich moeten schikken naar een ernstige regeling.

ATV
: ‘Nog in het fraudedossier beschuldigde procureur-generaal Liégeois onlangs de belastingsinspectie zelf van onregelmatigheden, iets waar Anthonissen niet over te spreken is’.
Anthonissen: Wij zijn natuurlijk al lang gewoon om belasterd te worden door de fraudeurs en hun advocaten: schending van de mensenrechten, pesterijen, valsheden allerhande…, alsof wij de criminelen zijn! Maar dat de procureur-generaal dat nu begint te zeggen, dat was toch even schrikken, ja.

ATV: ‘Dit in combinatie met hoe het conflict rond dit fraudedossier wordt uitgevochten, doet bij de BBi-directeur vragen rijzen over het aanblijven van de procureur-generaal’.
Anthonissen : Ik heb niks te willen natuurlijk, maar ik denk dat, als je als Romeins generaal indertijd op die manier de troepen, de eigen beste troepen in de rug had laten schieten, dat je niet lang nog generaal zou gebleven zijn.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *