ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1040 Hfd – 't Scheldt

1040 Hfd

Noch hoer noch slavin.

Zo luidt de titel van het kakelverse boek dat VB-senator Anke Van dermeersch net heeft afgeleverd over vrouwen en islam. Is het onderwerp al niet bijster origineel, de titel is dat nog minder, al is de voormalige Miss België zich daar blijkbaar helemaal niet van bewust. Of doet deze universitair geschoolde schone slechts alsof? Ni Putes Ni Soumises (NPNS) is immers een Franse beweging die in 2003 haar oorsprong vond nadat de toen 17-jarige Sohane Benziane in brand was gestoken in het vuilnisbakkenhok van een wijk in Vitry-sur-Seine. Het meisje overleefde de aanslag niet. Daarop organiseerden Fadéla Amara en een handvol medestanders marsen voor de gelijkheid van vrouwen en tegen de ghetto’s. Feministe – en huidig politica – Fadéla Amara richtte toen de organisatie Ni Putes Ni Soumises op.

Met kennis van zaken, want haar jeugd is gekleurd door de verstikkende wijk/ghetto waar ze opgroeide. Daarover zegt ze: ‘Dochters, zussen, nichtjes en buurvrouwen moeten zich onderdanige en kuise vazallen tonen of behandeld willen worden als goedkope hoeren. Ieder teken van onafhankelijkheid of vrouwelijkheid wordt gezien als een uitdaging en provocatie’.
Mag het mevrouw Van dermeersch sieren dat ze het opneemt voor vrouwen bij wie de hoofddoek eerder de regel is dan de minirok, dan lijkt het eerstehands verhaal van Fadéla Amara ons toch interessanter lectuur.
Madame Amara heeft een en ander immers neergepend in het boek… ‘Ni Putes Ni Soumises’. Vertaald: ‘Noch hoer noch slavin!’ ISBN 2-7071-4458-4. Ook te verkrijgen in Engelse vertaling.De gruwelijke aanslag op Sohane bracht op Vrouwendag 2003
liefst 30 000 mensen op de been in Parijs om hun steun te betuigen aan alle vrouwen uit (islam)wijken waar dolgedraaide macho’s de
plak zwaaien. De dader, de toen 19-jarige Djamel Derrar, werd veroordeeld tot 25 jaar cel. De doelstellingen van NPNS passen grotendeels maar zeker niet allemaal in het kraam van het Vlaams Belang. Tegen hoofddoeken en boerka’s, tegen gedwongen schoolverlaten, tegen machogedrag… maar ook tegen racisme.
Niet moeilijk om informatie te vinden, want NPNS heeft ook comités in Spanje, Zweden, Zwitserland en België. Overigens is ook NPNS niet gespaard van schandaaltjes. De echtgenoot van Fadéla Amara werd ooit veroordeeld voor oplichting en de medewerkers legden al gezamenlijk het werk neer vanwege – ahum – ‘tirannieke baas’.Ach, Anke. In het kiezen van een titel voor je boek was je misschien wel stoer, maar niet heel slim. De kans is klein dat ze in Frankrijk je boek opmerken. En mocht dat wel het geval zijn: als juriste weet je wel raad met plagiaat.
Oh, en als je verwacht dat je ‘politiek incorrect kookboek’ met recepten voor kreeft, foie gras en kikkerbillen in de smaak zal vallen… Wij steken nog liever een frietje. Met Vlaamse karbonades. Je Miss België-tijd mag dan al een poosje achter de rug liggen, wij wensen je een welgemeend ‘Sois belle et tais toi’!
***

Anke Van dermeersch startte haar politieke loopbaan bij de VLD. Een van haar hevigste supporters was Ludo van Campenhout. Die zorgde er o.a. voor dat zij de aftrap mocht doen op de Bosuil voor een match van de Great Old.
Tekenaar Toni Baert maakte indertijd deze spotprent.

Neen, zij werd geen Miss Vlaanderen, wel Miss België.

anke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *