ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1037 Ephi – 't Scheldt

1037 Ephi

Welkom bij het anti-Polen- en anti-Oost-Europeanen-meldpunt van de PVV. Dit initiatief heeft natuurlijk een sterk xenofobisch karakter dat waarschijnlijk door de teruggang van de PVV in de peilingen is ingegeven. Wilders heeft klaarblijkelijk niet meer genoeg aan wat uitroeptekens in zijn tweets, maar probeert nu met hamerslagen op de man uit het Oosten in te beuken.

De grens die hij nooit met moslims, Marokkanen of Turken durfde te passeren, is hij nu met Polen, Roemenen of Bulgaren overgestoken. Een haatsite waar je in principe met naam en toenaam een bepaalde groep en de individuen die erbij horen, mag aangeven. Waarschijnlijk heeft deze grote strateeg gedacht dat hij hiermee niet alleen zijn kiezers strakker aan zich zou binden, maar ook niet al te veel risico’s zou lopen. Je kunt immers een discriminatoire actie tegen blanke katholieke mede-Europeanen moeilijk onder de noemer racisme plaatsen.
Bovendien kan de PVV met deze kliksite zijn weerzin tegen de Europese Unie prima vormgeven. In tijd van eurocrisis, altijd meegenomen. En jammer dan als die overweldigende meerderheid van hardwerkende Polen in het kielzog van hun delictplegende landgenoten wordt meegesleurd. Een dergelijke site is natuurlijk niet alleen weerzinwekkend en gevaarlijk voor de civiele vrede, maar ook volstrekt overbodig. Als je een klacht wilt neerleggen, loop je naar het politiebureau.Maar goed, grote (electorale) strategen kunnen soms miserabele visionairs zijn. Want van Warschau tot aan Brussel, via andere buitenlandse hoofdsteden, media en ambassades, iedereen is nu wakker en slaat aan het kokhalzen. Het internationale diskrediet dat Rutte I anderhalf jaar lang met zijn innemende presentatie had weten te vermijden, hangt nu boven het Koninkrijk aan Zee.
En wat doet onze kundige en charmante brandweerman? Niets. Ik zag Mark Rutte donderdagavond optreden in de Kamer en niet alleen zakte mijn broek en brak mijn klomp, ook viel mijn mond wijd open.
De premier der Nederlanden dook weg en verloor zich in formele kronkels. Hij nam geen afstand van de actie van de gedoogpartner, veroordeelde deze niet en liet de reputatie van zijn kabinet en het land in het open riool van het PVV dobberen. Zaak van de Kamer, zei hij, en bovendien heeft de regering geen afspraak met de PVV voor Europese zaken. Europese zaken?
Maar het gaat hier allereerst om ethiek en het schofferen van onze partners. Dat Pilatus niet geneigd is om vuile handen te maken, wisten we al. Maar hier had Rutte toch even in de PVV-drab moeten wroeten. Een krachtig signaal geven in geval van hoge nood, dat is ook waarvoor hij wordt ingehuurd.D66-Kamerlid Gerard Schouw noemde het wegduiken van de premier ‘lafhartig‘. Dat is het zeker, maar het is ook nog een onvergeeflijke politieke fout. Alleen hij had de gemoederen buiten de grenzen kunnen sussen. Maar Rutte bleef een dorre formalist en viel met een harde klap van zijn voetstuk. Het ergste is ook nog dat hij dit niet heeft gemerkt.***
Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *