ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1035 aCT 5 – 't Scheldt

1035 aCT 5

OPEN VLD ANTWERPEN

Iedereen kwam kijken of ze komt. Annemie Turtelboom stelde in een bomvolle zaal bij Salons De Boeck in Antwerpen haar Blauw-bloezen tevreden. De prima nieuwjaarsreceptie werd gesmaakt door gretige perslui, opgeluchte liberalen en ontgoochelde ramptoeristen. Alle bekende liberalen waren er, behalve Kris Luyckx wiens echtgenote helaas was overleden na een slepende ziekte. Annick de Ridder werd weer flink doorgegeven. Dirk van Mechelen was goedgemutst over het feit dat hij als Vlaams Begrotingsminister wel wist om te gaan met de centen zonder erover te liegen.
Alexander de Croo zag dat hij de Antwerpse leden – soms tegen hun eigen zin – van een nakende ondergang had gered. Dirkje Grootjans deed naar gewoonte geen vlieg kwaad. Claude Marinower, de olijkerd die we zo zouden waarderen als hij maar van joodse humor hield, maakte ook zijn verder onopgemerkte opwachting. An Coolsaet kon haar massa mandaten niet kwijt in de vestibule, want daar had men twee onervaren dochters van liberalen geposteerd die de chaostheorie werkelijk alle eer aandeden. Willem-Frederik Schiltz was er met zijn klimaat-opwarmende vriendin Freya Piryns. Annemie Turtelboom had het over het toenemende belang van de stad, van de polis. Op dat moment schrok lokaal voorzitter Axel Polis wakker en pulkte wat knullig ‘Wij zijn zot van A’ tevoorschijn uit zijn onvoorstelbare verbeeldingskracht. ‘Goed zot dat ik hier sta’, leek de minister te denken. ‘De stadslucht maakt vrij’, oreerde ze, waarmee de mensen naast Fons Borginon het niet helemaal eens konden zijn. Zonde dat er nog zoveel drank overbleef nu Ludo van Campenhout en Marco Laenens er niet waren. Dat worden bij de N-VA nog eens cijfers om bij te huilen. De partij van de individualisten in Antwerpen beleefde eindelijk nog eens een collectieve natte droom.
Pico Bello*** PVDA ANTWERPEN
Je kon niet naast Peter Mertens zien tijdens de nieuwjaarsreceptie van de PVDA in dansschool Roels te Deurne. De sterke voorzitter gaat vriendelijk om met de militanten, maar heeft de touwtjes stevig in handen. Zijn boek ‘Hoe durven ze? is niet enkel een politieke bestseller, maar een ‘eye opener’ die je vlot en met stijgende verontwaardiging leest.
De giga-winsten van multinationale bedrijven die slechts microscopisch belast worden, deden veel vakbondsaanwezigen steigeren. Zo’n 350 intens pratende mensen genoten van het gratis glaasje prosecco met een hapje. Verdere drank was aan democratische prijzen. Tijdens het uitstekende jazzoptreden van Les Blauw bleef het stukje vloer voor het podium leeg. Dansen blijft voor communisten nog net iets te frivool. Na de dictatuur van het proletariaat blijft de dominantie van de inhoud over de vorm overeind.
Geëngageerde overtuigden die nauwelijks roddelen, daar heb je als satiricus weinig aan. Alhoewel flink wat receptiegangers beweerden dat het maoïsme was verdampt en dat er openlijk Nee Nee wordt gezegd als het over Abou JaJa gaat, proef je als bezoeker toch de aanwezigheid van een structuur en een strategie die de discussie binnen het kleurboek houdt. Een twintigtal allochtone medestanders maakt deze partij tot de kampioen op het vlak in integratie. Wanneer beseft men in dit land eens dat er een buitenland binnen de grenzen bestaat waar men geen boodschap heeft aan onze samenleving, tenzij die ophoudt Hotel Mama te spelen? Peetvader Kris Merckx was gelukkig dat het allemaal niet voor niets was geweest. Danig veel jeugd ook en dat zonder conflict met de oudere generatie. Voor een Solidaire partij stonden er wel nogal wat mensen al-leen voor zich uit te staren naar een Verlossing. Belezen intello’s gaven elkaar hun hoogstpersoonlijke nuances over het grote gelijk dat ze deelden. Over het VB geen woord, maar des te meer lava over de N-VA.
En er liepen lekkere wijven rond, jawel. Niet van het type Autosalon-Babe, want die worden net als al wat leuk is simpelweg verboden. Er mag hier ook wel eens een Lente uitbreken om onze vrijheden te behouden. Mertens zei in zijn speech dat de 88 000 euromiljonairs in België amper 1 procent miljo-nairstaks hoeven te betalen om de Staat een bonus van 8,7 miljard op te leveren. Een ideetje voor onze rood-roze premier?
Als een krachtige nieuwjaarsreceptie een voorteken is, dan zit Peter Mertens na oktober 2012 in een zetel.
Pico Bello

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *