ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1034 Bril – 't Scheldt

1034 Bril

Op diens erf liep er een prachtig gekleurde trotse haan, die echt opviel tussen de rest. François noemde hem Julio. Mitje had wat reserves maar ik was onmiddellijk verkocht en de haan dus ook.

En dan begon de miserie. Van zodra Julio op ons erf was gebeurde er niet veel meer. De kiekens werden niet door hem ‘bediend’. Gebrek aan interesse zo leek het. Om zijn testosteron wat op te krikken besloten Mitje en ik een jongere haan bij te kopen. Kwestie van de concurrentie wat op te drijven. Maar het effect was eigenlijk nihil, wat de service van onze kiekens betreft. Je zag echter wel dat Julio interesse had in onze laatste aankoop, iets dat wij als oorspronkelijk als concurrentie klasseerden. Maar stilaan begon het ietwat uit de hand te lopen.
Op een mooie zomerdag zag ik Julio weer katoen geven, maar wel achter Charel, onze andere haan. Dan komt natuurlijk het gekende spreekwoord in gedachten: ‘Je kan geen twee hanen op dezelfde mesthoop hebben’.
De kippen liepen er verdwaasd bij. Charel, onze laatste aangekochte haan voelde zich angstig, gestresseerd en vooral wantrouwig.
Julio, de protserige Waalse haan met een wondermooie vedertooi waardoor hij soms zelfs lachwekkend overkwam voldeed zeker niet aan onze verwachtingen. ‘Ik geef hem nog 2 weken’, zei mijn Mitje, ‘en als hij dan zijn ‘werk’ niet doet gaat hij de pot in’.
Inderdaad, na twee weken kwam ik onverwacht in de keuken en daar zag ik de poten van Julio vanonder het deksel uit de pot steken. Mitje had hem vakkundig ‘genekt’.
Je kon er niets mee aanvangen’, zei ze. ‘Meer dan de helft van de tijd zat hij achter onze Charel te vlassen en hij keek zo goed als nooit naar onze kippen’. Het is alleszins de laatste keer dat we nog een Waalse haan hebben gekocht.
Trouwens… Julio deed me altijd aan iemand anders denken. Zijn manier van lopen, zijn verwijfd lachje en zeker als je weet dat hij de taal van de meeste kippen niet sprak. ‘Die van ons was niet alleen ‘voor de pot’, zei Mitje, ‘wel… nu is hij in de pot’.
Boer Bavo

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *