ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1032 Pr Greg – 't Scheldt

1032 Pr Greg

Kunt u het zich bij ons zo’n beetje voorstellen? Wie maalt hier in godsnaam om de vele loopjes – waar wellicht marathons een beter woord is! – die allerlei overheden hier menen te kunnen nemen in het reilen en zeilen van de zgh. democratische rechtstaat!

Ok, hier is nog geen journalist door een islamiet op straat afgeslacht maar dat is gewoon een kwestie van tijd. En laat Bart de Wever binnen een paar jaren maar eens ècht gevaarlijk worden: dan zal pas duidelijk worden of Vrouwe Fortuna (die geen hand uitstak naar een Nederlandse politicus die nochtans haar naam droeg) nog steeds aan zijn zijde staat. Het scenario om hem uit te schakelen wordt wellicht nu reeds voorbereid. Wordt toch eens wakker!
Des te meer dienen die echt vrije geesten geprezen die met pen en camera, potlood en viltstift de ware kampioenen van de vrije meningsuiting waren of zijn. En in dat rijtje hoorde Gregorius Nekschot zeker thuis. We weten het: goede smaak was niet zijn sterkste kant maar zoals men weet is dat een andere categorie om naar de dingen te kijken.
De boodschap van de vrijheid klinkt niet steeds even welluidend of aangenaam in de oren, zeker niet voor de laffen en de lauwen! De serie van zijn cartoons die in 2007 gebundeld werd, voer dan ook onder de vlag Misselijke grappen.
Ze waren alleszins een verfrissing (of een ijskoude douche!), een verademing te midden van de kleffe en voze poco-bijdragen in woord en beeld die nu al zo lang onze westerse media verpesten als een onuitroeibare, zelfs nog voortwoekerende kanker.Naar het heet, was het eerste deel van zijn schuilnaam een (niet echt bijzonder vrome) verwijzing naar de gelijknamige paus van Rome (met volgnummer IX) die de inquisitie instelde (dat men niet gelieve te verwarren met het beruchte CGKR).
Nu werd en wordt over dat kerkelijk instituut vooral veel en baarlijke onzin verteld, als vorm van ironie kan het alleszins tellen! En ironie is en blijft in zowel de noordelijke als de zuidelijke Nederlanden bepaald een moeilijk te beoefenen en te beheersen discipline.
In het zuiden nog meer door het volstrekt absurd karakter van de non-samenleving hier. De realiteit vertoont er immers zulke waanzinnige trekken dat een louter zakelijke beschrijving ervan in een normaal land iedereen de broek doet afvallen van het lachen.
Of denkt u echt (nog) dat Koen Meulenaere zijn wekelijkse kroniek van de alledaagse Belgische waanzin (in Knack) gewoon allemaal verzint?
Waar Meulenaere het woord en de taal hanteert als een scalpel of een floret, maakte Nekschot tekeningen in een zeer herkenbare en erg persoonlijke stijl die aankwamen als mokerslagen of inderdaad als een… nekschot!
Niet voor niets noemde hij – in een interview met de NRC Handelsblad in 2006 – de fameuze Deense cartoons ‘erg braaf’. Hij hield zich niet in, nooit in en dat betekende dat hij wel heel erg goed op zijn tellen moest passen.
Op You Tube is een hallucinant filmpje te vinden van de door hem uitgesproken dankrede toen hij in Denemarken een prijs in ontvangst mocht nemen voor zijn werk. Hij was er weliswaar fysiek aanwezig maar gehuld in een burka – en dat was niet zomaar een (redelijk flauw) grapje!
En nu houdt hij er dus mee op!
Jammer maar helaas… We zullen hem missen, deze zeer getalenteerde collega in de verdediging van de vrije meningsuiting.
Het ga hem goed.
***

HIERGREG EUROPA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *