ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1029 Bril – 't Scheldt

1029 Bril

Meer en meer verdwijnt de fris groen ruikende dennenboom. Deze mooie bomen, gevuld met schitterende bollen en flikkerende lichtjes, trokken heerlijk geurend twee-drie weken onze Kerst naar Nieuwjaar. Tot 6 januari bleef hij staan. Het Driekoningenfeest was meestal zijn definitieve einde. Hij werd buiten gekieperd of als het nog enigszins kon werd hij terug in de hof geplant. Ergens had ik nog een klein plaatsje tussen mijn weiden en akkers waar ik die sparren als kerstbomen kweekte. Een redelijk kleine ruimte waar ik toch een goed groeirendement had. De verkoop ervan bracht jaarlijks een klein ‘zwart‘ inkomen op dat de financiële lasten van elk Kerstfeest zalig verlichtte.

Ik had vele vrienden en bekenden die jaarlijks ‘hun boom’ kwamen halen, die ze enkele weken voordien al waren komen uitkiezen. Jaren geleden ben ik ermee gestopt, een beetje uit luiheid en gebrek aan motivatie. Misschien moet ik er toch terug mee beginnen? Beginnend met prijzen rond vijftig frank en dan evoluerend naar enkele honderden franken is de prijs nu reeds gestegen naar vijftig tot zestig Euro. Enorm duur geworden dus. Niet te verwonderen dat vele kerstgangers nu opteren voor de kunststofboom. Een eenmalige aankoop die varieert van honderdvijftig tot tweehonderd euro. Of meer indien je je boom met ingebouwde lichtjes en bollen wilt hebben. Teken des tijds, maar heel begrijpelijk als je weet dat je zulke boom meer dan tien jaar kan gebruiken zonder de gebruikelijke vuiligheid van dennennaalden in uw living of salon.
Maar toch doet het iets… weer een stukje natuur dat verdwijnt in de moderne tijd. Het doet me een beetje denken aan de huidige regering. Een regering die enkel bestaat uit noodzaak en waar talent vervangen is door leeg klinkende roemloze namen.
Een Nederlandsonkundige premier die het Waals overwicht verpersoonlijkt. Een droevige tijd… maar volgens mij brengt de komende lente een krakende oplossing… en kiezen we in oktober alles opnieuw om in 2012 terug een ‘echte‘ Kerstmis te vieren, hopelijk een onafhankelijk ‘Vlaamse Kerst’.
En als we geluk hebben en onze Euro kunnen koppelen aan de Duitse en Nederlandse Euro zingen we volgend jaar aan onze boom ‘Susa Nina‘ en ‘Oh Tannenbaum‘.
Boer Bavo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *