ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1028 Bril – 't Scheldt

1028 Bril

Dagelijks bezocht de melkboer elk huis met paard en kar waarop tinnen kannen melk waarin hij met een grote pollepel schepte om zo nauwkeurig de melk te gieten in het keteltje dat mijn oma voorzichtig vasthield. Ook de ‘eierboer‘ werd regelmatig bezocht. Daar gingen we dan onze voorraad eieren voor de ganse week ophalen. Grote eieren waar nog pluimen op kleefden door de uitwerpselen van het kieken en waarvan de dooier donker en vol van kleur was. Elk ei was een eigen hoeveproduct dat kiekens de ganse dag bijeen scharrelden.
Sinterklaas en Kerstmis waren echte ‘familiale‘ hoogdagen die gevierd werden in besloten familiale kring. Mijn grootmoeder was afkomstig uit Nederland met als gevolg dat Sinterklaas bij haar een groot feest was. Alhoewel de Sinterklaas, die bij mijn oma op bezoek kwam, dezelfde Sinterklaas van Toon Hermans was. Een scheve mijter en het beste tafelkleed als kazuifel waarop je inderdaad de afdruk van de asbak op zijn rug kon zien.
Snoep werd ook bij ons in alle hoeken gegooid zodat je je rot moest zoeken om die rommel terug te vinden. Maar het waren wel onvergetelijke momenten waar je echt naar uitkeek. Een heerlijk familiaal gebeuren dat nu door de moderne tijd veranderd is in een afgietsel dat men het ‘Suikerfeest’ noemt. Een festiviteit, vooral door de VRT gevierd na hun ramadan, iets wat wij vroeger ‘Vasten‘ noemden en dat ook ik nauwkeurig volgde, als overtuigde katholiek. Maar ook dat is passé… De boerengeuren van toen zijn al lang vervangen door naft en mazout. Straten zijn volgebouwd en de landelijke rust is al lang verdwenen want de ‘overbevolking‘ neemt dag na dag toe. Nog een paar weken en het licht wordt terug geboren, de dagen zullen lengen en de hoop naar de Lente groeit elke dag. Ik ben eigenlijk geen liefhebber van ‘de Winter’ en daar bedoel ik wel ‘het seizoen’ mee.
Boer Bavo
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *