ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1027 Ephi – 't Scheldt

1027 Ephi

Niet alleen acteur in ‘Goede Tijden maar ook presentator van Idolsen soortgelijke hersensspoelende rotzooi? Zijn eerste film als regisseur, ‘Komt een vrouw bij de dokter, heb ik niet gezien. Wel las ik de recensies in de kwaliteitskranten. Die film moet als twee druppelwater op zijn vader hebben geleken: ‘rommelig‘ (Volkskrant), ‘gebrek aan diepgang’ (NRC), ‘clichématig‘ (Trouw).

Vanzelfsprekend was ik uiterst benieuwd naar de recensie over zijn tweede film ‘Nova Zembla. Maar donderdag gebeurde iets vreemd. Echt negatief waren die recensies uit kwaliteitskranten niet helemaal maar ze lieten meer een soort onbehagen tussen de regels doorsijpelen. Ja, ja mooie plaatjes van ijs en zee, dat wel, maar meer ook niet. De kritiek moest je dit keer uit de kleine hoek halen. Saai die overlevingstocht, die rillende reizigers in Het Behouden Huys. Een film over de kou die de toeschouwer ‘Siberisch laat’ (NRC).
Te braaf, te schools, geen spanning. Gelukkig is er nog de opgeblazen boezem van topmodel Doutzen Kroes (Volkskrant) in wat kitscherige scènes (Trouw). Ik wachtte niet af en ging dezelfde avond naar Nova Zembla. En het moet gezegd: ik zag een prachtige film. Niet alleen een feest voor je 3-D ogen, maar ook een reis door een glanzend verleden dat tegenwoordig geen referentie meer mag zijn. Althans zonder je tot verdacht object te maken. De Trouw-recensie: ‘En niet te vergeten de fier wapperende driekleur, waarmee ‘Nova Zembla’ vooral lijkt in te haken op Balkenendes uitspraak over de VOCmentaliteit, blakend van patriottisme’.

Als die Oerlemans dus niet oppervlakkig en dom is, dan moet hij wel vies nationalistisch zijn met Wilderiaanse accenten vol vlag en wimpel. De waarheid is dat Nova Zembla ontbeert wat doorgaans het succes van Nederlandse films maakt: grove seks, drek, en ruwe taal. Er is zelfs helemaal geen echte seksscene in de film en het aandeel van Doutzen Kroes, die haar borst verborgen houdt, is minimaal. De soberheid van de verteltrant mag dan wel als ‘gebrek aan spanning’ worden bekritiseerd. Maar het is juist de verdienste van Oerlemans om niet aan de verleiding van Holywoodse explosies en spectaculaire wendingen te zijn bezweken. Ja, inderdaad: we krijgen hier een geschiedenisles. En dit ook nog door de man van ‘Idols en ‘Goede Tijd. Dank daarvoor, Reinout.

Want wat hier te vaak ontbreekt, is het besef dat dit land het resultaat is van een rijk en boeiend verleden. Helaas is niet iedereen mans genoeg om in een risicovolle onderneming te stappen door 7 miljoen in een prachtige geschiedenisles te steken.
Mijn advies: ga naar Nova Zembla en zorg ervoor dat hele scholen de weg naar de bioscoop binnenkort gaan vinden.
***
Wij danken Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor de toelating tot overname.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *