ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1026 KA – 't Scheldt

1026 KA

Er zijn veel te veel euro’s als beleggingsmunt. Er is te veel schuld en dus ook teveel geld. Ook de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs zegt dat nu, bij monde van Paul Huybrechts in De Morgen (15 november 2011). U moet dat stuk echt lezen: http://www.vfb.be/file?fle=49901. Eigen schuld, dikke bult, zegt hij. Hij noemt een cijfer van drie biljoen (3.000 miljard) dat in Europa moet verdwijnen in een soort Big Bad Bank. Persoonlijk zou ik minstens het driedubbele noemen, maar laten we het even op die drie biljoen houden.

Hoe doen we dat, drie biljoen doen verdwijnen? Want die Big Bad Bank is natuurlijk maar camouflage, een tussenstap als u wilt? Hoe ruimen we het Grote Slechte Geld echt op? Dat het echt weg is?
Er zijn eigenlijk drie manieren.
De eerste manier is via belastingen. Het grote geld halen waar het zit, afpakken en kapotscheuren. Geld weg, schuld weg. Helaas zou ik echt niet weten hoe we daar op zo een massale schaal aan moeten beginnen. Maar laten we zeggen dat dat wel voor een stukje mogelijk is. Waar ik zeker niet voor ben is voor een fiscale amnestie tegen weggeefprijzen. Dat is wat sommigen nog altijd in gedachten hebben.
De tweede manier is via inflatie. De Europese Centrale Bank moet meer geld scheppen (geldcreatie). Het economenvolk roept dat dat snel moet gebeuren maar Frankfurt plooit niet. Als er meer geld komt, wordt het minder waard en smelt de schuld. Iedereen met geld in Europa zou dan wel evenveel verliezen, pakweg een kwart als ze vijf jaar lang een inflatie van een percent of vijf organiseren. Voor een stukje is dat nu al aan het gebeuren maar voor de rest zijn de Duitsers tegen, en ik ook. De Duitse spaarders, zowel grote als kleine, zouden evenveel verliezen als bijvoorbeeld de Franse, de Belgische of de Griekse. Nu zitten uitgerekend de Fransen, de Belgen en de Grieken met enorm veel zwart geld. Het zwart geld van een klein groepje Griekse kapitalisten op Zwitserse rekeningen zou volgens sommigen groter zijn dan de hele Griekse staatsschuld.
De derde manier is via faillissement. De Oostenrijkse econoom Schumpeter (1883-1950) zei het al: vooruitgang is alleen mogelijk als we het slechte en het voorbijgestreefde laten tenietgaan. De theorie van de creatieve vernietiging. Zo liet Gorbatsjov de Sovjetunie vergaan.
Nu is het tijd om minstens 10 % van de Europese banken te laten vergaan. Deze Big Bad Bang, die ik zou laten gebeuren, is niet echt verschillend van de Big Bad Bank, die Huybrechts voorstelt. Daarbij zullen zo goed als alle Griekse banken zijn, een groot deel van de Franse banken, haast geen enkele Duitse of Nederlandse bank. Die zouden ook klappen krijgen maar die kunnen nog tegen een stootje. Het verschil met inflatie is dat degenen die slecht opgepast hebben meer verliezen dan degenen die goed opgepast hebben.
Onze enige eigen grote Bank, KBC, zou er ook bij zijn. Zij heeft heeft slecht opgepast door teveel op de Belgische staat te vertrouwen en teveel Belgisch papier aan te houden. Door de handtekening van Leterme onder de Grote Borg (aan Dexia) bezegelde Leterme ook het lot van onze bank van hier.
Is dat heel erg? Eigenlijk niet. Ik heb eerder al eens gezegd dat we dan Christian van Buggenhout vragen als curator. Die heeft ervaring met sterfhuisconstructies (Sabena Brussels Airlines). Alle kleine spaarders houden hun geld en we starten door met een nieuwe bank van hier, verlost van de ballast van het verleden, verlost van de Belgische ballast.
***
Nawoord.
In ‘t Scheldt van 14 december 2010, bijna een jaar geleden, voorzagen wij dat niet Griekenland maar België de eerste schuldenstaat zou zijn, die zou verdwijnen. Wij hoopten het zelfs. En er is weer hoop. Misschien is deze hoop weer voorbij als u dit leest.
Maar als Elio Di Rupo geen regering meer wil vormen en als Bart de Wever zich dan niet plots geroepen zou voelen om België te gaan redden, dan zijn we zover.
U kent ook mijn staatkundige oplossing. Als België met schuld en al weg is, dan kunnen onze gewesten en gemeenschappen een Nederlandse staatsregeling krijgen.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *