ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1023 Bril – 't Scheldt

1023 Bril

Agnes, de zus van mijn Mitje, is een schitterend gedreven onderwijzeres met een grote klas van jeugdige tieners. Aan haar moest ik denken toen ik ‘Reyers Laat bekeek, een programma dat ik normaal nooit volg maar waar ik toevallig was binnengezapt.

In ‘close-up’ zag ik toen Luc Appermans. En als ik die man zie ben ik altijd verkocht. Zolang ik hem al ken van de buis is hij voor mij altijd hét toonbeeld van deftige charme, een aangename stem om naar te luisteren en ook een prettig voorkomen. Ik was altijd een fan van Luc en sinds gisteren nog meer. Hij vond het Nederlands van Di Rupo onwaardig om Eerste Minister van dit land te worden. Ook de adoratie van sommige van zijn collega’s voor het goede Nederlands van de Waal De Borsu vond hij fel overdreven. Luc vindt het niet meer dan normaal dat een Waal fatsoenlijk en verstaanbaar Nederlands spreekt, de taal van de meerderheid in dit land. Hijzelf heeft meermaals vlekkeloos tweetalige presentaties gedaan en vond dit een normale zaak, zijn Waalse collega’s van toen konden niet volgen als hij probleemloos overschakelde van het Frans naar het Nederlands. Nederlands was voor hen een taal uit Timboektoe.
Ik had het over mijn schoonzus Agnes. Zij geeft les in een kleine stad hier dichtbij, dus ook aan de taalgrens. Meer dan de helft van haar leerlingen zijn Franstalig maar spreken een beduidend beter Nederlands dan Di Rupo. Franstalige ouders verkiezen dikwijls het Nederlandstalig onderwijs omdat de kwaliteit ervan véél hoger is en omdat het mooi meegenomen is dat hun kinderen de andere taal ook leren.
Tijden veranderen… maar Di Rupo blijkbaar niet. Als hij geïnterviewd wordt op radio of TV draait mijn maag in een knoop. Na vijf, zes maal ‘euh euh euh’ volgt er gewoonlijk een Nederlands woord dat hij schabouwelijk verbastert. Bij Di Rupolikt’ alles op de tafel…
Meer en meer ziet het er naar uit dat de Vlaamse onderhandelaars hun rechten voor een bord linzensoep aan het verkwanselen zijn. De slaagkansen van Di Rupo worden elke dag groter en de Vlamingen elke dag kleiner. Voor mij zal Di Rupo nooit de Eerste Minister van dit land zijn… hopelijk wel de laatste.
Boer Bavo
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *