ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1022 extra – 't Scheldt

1022 extra

Dat was wat we hoorden klinken toen Chokri triomfantelijk uitriep dat ie zijn festival had gered. Want ruim de helft van de pukkelpopgangers vonden het echt niet kunnen om voor drie jaar lang met eet- en drinkbonnen opgezadeld te worden. Echt niet, kijk maar naar de commentaren op de vele internetfora.Het verhaal is gekend. Pukkelpop 2011 wordt op de eerste dag onverwacht getroffen door een storm. De balans is meer dan schrijnend. Vijf doden zullen nooit meer naar het festival kunnen. Het festival wordt pas na aarzelen en urenlang inpraten op Chokri stopgezet.

Geruchten willen zelfs dat het ultieme commando vanuit Brussel kwam, al dan niet ingefluisterd door een blits (koninklijk) bezoek dat vanuit Zuid-Europa op bezoek was. Maar uiteindelijk maakt het geen echt verschil. Dood is dood, stopgezet is afgelast. Hoewel, voor Chokri is er niets afgelast. Want dan komt er een zinnetje op de achterzijde van zijn toegangstickets angstwekkend bovendrijven: ‘Bij afgelasting worden de tickets terugbetaald’.Volgens Chokri is er een hemelsbreed verschil tussen stopzetten en afgelasten. Met andere woorden, hij is eigenlijk tot niets verplicht. Allé vooruit, dat weten we ook al weer. Het is pure goodwill dat er een compensatie komt met eetbonnen. Het is maar dat u, benadeelde mens, het weet.Opvallend is dat Chokri lange tijd zijn mond gehouden heeft. Want hij wist natuurlijk ook wel dat naast het muzikale, de media wel eens zouden kunnen gaan spitten in zijn verdere omgeving. Zelfs Chokri‘s goednieuwskrant ‘Het gejank van Limburg begint dergelijke stoten uit te halen. Zij zochten en vonden in het staatsblad een vzw The Factory. Dat is de rechtspersoon die Pukkelpop organiseert. Drie bestuurders. Chokri, zijn vrouw Marie Peremans en een zekere Christiane Sluyter. U mag drie keer raden wie er de lakens uitdeelt?Er is nog een vzw. Rimpelrock die de week voordien de ouden van dagen met Eddy Wally en afgeleiden bedient. Ook hier drie bestuurders: Marie Peremans, Christiane Sluyter en Chokri. U mag wederom raden wie er de lakens uitdeelt. Rimpelrock bouwde in de voorbije jaren op kap van de grijze jeugd een eigen vermogen op van meer dan een half miljoen euro en had in 2010 een nettowinst van 154 276 euro.Pukkelpop zat in 2010 op een eigen vermogen van 3,9 miljoen euro en had toen een winst van 497 173 euro.
Nu mag Chokri veel vertellen voor de camera’s, al dan niet met grote zakdoek in de hand, maar beide festivals zijn echt geen culturele evenementen meer uit de vrijwilligerssfeer van wat ooit eens de Humanistische Jongeren van Leopoldsburg op gang trokken. Het is pure business geworden waar veel geld in omgaat en waar behoorlijk wat winst gedraaid wordt. Punt aan de lijn.Maar er is meer.
Kent u toevallig de bvba Que Pasa? Het is een bedrijf dat diensten factureert aan Pukkelpop. De bestuurder van Que Pasa is dan ook toevallig een zekere Marie Prenen. Met een nettowinst van 512 318 euro in 2010 hebben ze zeker niet slecht gebold.
En met een winstuitkering van 882 353 euro is er in 2010 ook niet echt honger geleden in het gezinnetje van Chokri. Zijn vergoeding als Vlaams parlementslid à rato van 5 000 euro per maand is slechts wat zakgeld.Met de firma Play More Music bvba heeft Chokri naar eigen zeggen niets te maken. De kans dat er vanuit die bvba ook wel meer dan één factuur naar Pukkelpop vertrokken is, is zeer reëel. De bestuurder van de firma is een zekere Christiane Sluyter. Jazeker, dezelfde naam als in de beheerraad van vzw The Factory en vzw Rimpelrock. We mogen al blij zijn dat Chokri niet ontkent die dame te kennen.We kunnen uit dit alles een eerste besluit trekken. Chokri is een ondernemer. En dat onder de mantel van een vereniging zonder winstgevend doel. Je moet het maar kunnen.
Heeft Chokri als ondernemer dan ook als een zorgvuldige huisvader gehandeld? Wel, ook daar zijn meer dan gewone twijfels over. Over de bomen op de pukkelpopweide is het het laatste woord nog niet gezegd.Geruchten willen ook hier weer dat niet alle voor de kap aangemerkte bomen ook daadwerkelijk gekapt zijn. En dat bomen die omgewaaid waren eigenlijk wel door de boomchirurg hadden moeten aangemerkt worden voor de kap.Van het KMI kregen we reeds tekst en uitleg. Van de boomchirurg hoorden we nog niets. Kent iemand toevallig zijn naam?Chokri zit daarnaast met nog een probleem. Nu het gebeuren als een ramp erkend is, komt zijn aansprakelijkheidsverzekering niet tussen. Het is het rampenfonds van de staat die een en ander zal moeten vergoeden. En al de rest moet uit de zak van Chokri zelf moeten komen. Je weet wel, de man die keer op keer jammert dat het festival failliet zal gaan. Vandaar zijn demarche met de vouchers. Geen baar geld. Bovendien verspreid over drie jaar, in de zoete hoop dat binnen twee jaar iedereen zijn bon verloren is.Dat Rock Werchter wel over een annulatie-verzekering beschikt zal niemand verbazen. Herman Scheuremans heeft nooit zijn ambitie om geld te verdienen onder stoelen of banken gestoken. Dus die man neemt geen risico’s.
Het is geen kwestie van risico laat Chokri aan de krant weten, dergelijke premies zijn onbetaalbaar. Ach met een jaarwinst van een klein half miljoen euro kan je toch al aardig wat verzekeren?
De man heeft gewoon jarenlang gegokt op een goede afloop. Alleen is er in 2011 verkeerd gegokt. Dus kunnen we gerust als tweede besluit poneren dat Chokri geen echte ondernemer pur sang is, slechts een winstmaximalisator.
De eet- en drinkbonnen van 2011 worden niet gecompenseerd. Want daar dreigt alweer het failliet van de organisatie om de hoek. Bovendien laat Chokri weten dat er een pak eten is weggegooid.
Bij ons weten halen brouwers ongeopende vaten gewoon weet op en de niet geopende zakken diepvriesfrit, diepvrieshamburgers en diepvriespizza’s zullen ook wel weer de weg naar de leveranciers gevonden hebben. En nu Chokri het toch heeft over langdurigheid. De blikken met de worsten voor de hamburgers zijn nog jaren goed. Een ander excuus graag!Er is nog ooit een tijd geweest dat er met bonnen betaald werd. In volle industriële revolutie betaalde een fabrieksdirecteur zijn arbeiders ook uit in tegoedbonnen. Die alleen opgekocht mochten worden in de winkels van de fabriekseigenaar zelf. Waar de producten dan tegen woekerprijzen te koop lagen. Ook dat is een vorm van winstmaximalisatie.
Je aankopen financieren met de niet ingeleverde bonnen van 2011 en deze dan opnieuw verkopen tegen geschonken vouchers in eigen winkel.
Een 19de eeuws liberaal, mocht ie dit nog meemaken, zou trots zijn op Chokri.
Het nieuwe socialisme is geboren! Met als nieuwe slogan: ‘Ik heb mezelf gered!
pukkelpop plas***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *