ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1020 Bril – 't Scheldt

1020 Bril

met het dogma dat veel zout innemen toch gezond is. Daar ging dus een pilaar van mijn levenswijsheid. Iets wat je je ganse leven als waarheid koesterde werd hier schaamteloos ondermijnd. Het voelde net zo aan als mijn geloofsverlies in mijn jeugd. De basis werd weggemaaid. Een mens kan veel verdragen, maar er is een grens aan die verdraagzaamheid. Die werd nu bereikt met het bericht dat veel melk drinken toch niet zo goed is.

Walter Millet, een Amerikaanse professor, die zich voedseldeskundige noemt, zegt dat hij daar het bewijs voor heeft gevonden. Twee glazen melk per dag vindt hij veel en dit kan volgens hem ongezond zijn.
Mijn Mitje die elke dag de krant uitpluist was er het hart van in. Nu nog is ze aan het treuren. Er is niemand die zo van koeien houdt als Mitje. Elke ochtend spreekt ze met mij over koetjes en kalfjes, een geen zinloze conversatie, want verheven tot een heel belangrijk ritueel. Ze vind die professor een verschrikkelijk hatelijke man. Zelf had ik het er ook moeilijk mee. Als jonge leerling was ik melkverantwoordelijke van onze klas. Elke dag om 11 uur mocht ik met de achterkant van mijn potlood – de kant die ik elke dag in mijn mond ‘proper‘ zoog – al de plastiekdopjes van de melkflesjes van de toen heilige Inza perforeren. Nadien deed ik dezelfde ronde nogmaals om in elk gaatje nauwkeurig een rietje te deponeren. Ik voelde telkens de druk van die verantwoordelijke taak en deed het met grote trots en fierheid. Nu geeft het me een schuldgevoel. Heb ik misschien iemand van mijn toen nog jonge klas eventueel verziekt? Misschien is er al iemand van gestorven. Zo zie je maar dat heilige huisjes soms het voorgeborchte van de hel waren. De fundamenten van onze westerse beschaving worden onderuitgehaald. Steen bij steen. Mitje is nog altijd treurende, zelfs nadat ik haar zei dat niet alles wat in de kranten staat op waarheid berust.
Deze morgen zag ik ze treurig naar de stal schuifelen om te gaan melken, met handschoenen aan en twee kleinere emmertjes. Er zijn geen zekerheden meer. ‘Als je botbreuken wilt voorkomen kan je beter met je koe gaan wandelen in plaats van haar te melken’ zo beweert deze schetenwapper, excuseer wetenschapper. Boer Bavo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *