ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1018 Ephi – 't Scheldt

1018 Ephi

 

Ergens in een ver land werd vorige week het proces van een Nederlandse moordenaar geopend. Nee, erger nog: volgens de psychologen uit dat verre land die de Nederlander hebben onderzocht, is hij een ‘psychopaat‘. Anderen verdenken hem zelfs een seriemoordenaar te zijn die verschillende meisjes deed verdwijnen. Je zou denken dat Nederland in de ban van dit bloederige en sensationele verhaal zou zijn. Dat hele brigades verslaggevers naar het verre land zouden zijn gestuurd. Maar niets is minder waar. Joran van der Sloot interesseert geen hond meer, op het keffertje van De Telegraaf John van den Heuvel na.
In de Peruaanse hoofdstad Lima, waar hij voor de moord op Stephany Flores wordt berecht, moet Joran zich meer dan eenzaam voelen. Hij die jarenlang niet van het tv-scherm was af te slaan, hij die in zijn eentje de hype van het Nederlandse voyeurvolk was, verpietert in een overvolle cel waar hij dagelijks dreigt te worden vermoord.
Het schijnt dat hij door zijn geld heen is en geen bescherming kan betalen. Maar zelfs dit gegeven krijgt niet meer dan hier en daar een kort bericht in de kranten.
Hoe is dit mogelijk? Natuurlijk zullen velen hun belangstelling voor Joran hebben verloren nadat hij voor moord werd gearresteerd. Boontje komt om zijn loontje. Maar de zaak waarvoor Joran van der Sloot het land in spanning hield, de verdwijning op Aruba van Natalee Holloway, is nog steeds onopgelost. Misschien heeft het gebrek aan belangstelling van Nederlanders voor de man die ze ooit zo fascineerde, te maken met de spectaculaire desinteresse van een andere man. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft ons jarenlang het geval-Van der Sloot door de strot geduwd. Hij maakte talrijke tv-programma’s over de man. Van der Sloot werd de obsessie van De Vries en dus van het Nederlandse publiek dat hij vakkundig manipuleerde. Hij, de megalomane crimefighter die ook de moord op Kennedy dacht op te lossen, werd keer op keer door de leugens van Van der Sloot op het verkeerde been gezet.
De Vries gebruikte alle middelen om Joran te ontmaskeren. Hij propte auto’s vol met verborgen micro’s en camera’s, huurde louche figuren om het vertrouwen van Van der Sloot te winnen en zette zelfs nepvrouwenhandelaars in. Maar geen van die schreeuwerige scoops konden justitie beroeren. Van Van der Sloot kreeg De Vries geen sluitende bekentenis over Natalee Holloway. Hooguit een glas wijn in zijn gezicht tijdens een tv-uitzending. De gênante omhelzing van dit helse koppel had nog een eeuwigheid kunnen duren. Maar Van der Sloot werd vorig jaar voor moord op een Peruaanse gearresteerd.
Voor de misdaadverslaggever was het eindstation van zijn obsessie onverwacht bereikt. Want meer dan door de waarheid over de zaak-Holloway, was De Vries vooral door de arrestatie van Van der Sloot geobsedeerd. Vier dagen voor de aanvang van het proces liet De Vries weten met zijn tv-carrière te stoppen. Van der Sloot voor heel lang achter de tralies en De Vries met pensioen. Nederland kan eindelijk rustig gaan slapen.
*
Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *