ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1017 Hfd KA – 't Scheldt

1017 Hfd KA

 

‘Jonge partijvoorzitters doen wat voorgangers niet lukt’ bloklettert Het Laatste Nieuws over een hele pagina (16/9/2011).
Hoera voor Alexander (35, VLD), Caroline (36, sp.a), Wouter B (37, CD&V) en Wouter VB (38, Groen!).

Ikzelf (57, geen partij) zie dat toch enigszins anders.
Elio Di Rupo (60, PS) en Olivier Mangain (53, FDF) hebben ze allemaal goed liggen.
Ook Bart de Wever (40, N-VA) is er met open ogen ingetuind. Aan de zijlijn staande, vond hij het zogenaamde BHV-akkoord ook allemaal nogal meevallen.

Hoe is dat kunnen gebeuren?
Is dit dan geen eerbaar compromis voor de Vlamingen? Is Di Rupo niet héél ver meegegaan met de Vlaamse verzuchtingen? En staat Maingain niet te briesen: ‘Brisez le carcan’ (vertaald: Breek de beklemming van Brussel open).
Dat is het nu precies.
Die jonge gasten hebben niet door dat Elio en Ollie een dubbeltje spelen, als ervaren rotten in het spel. Het klassieke spel van de goede en de slechte tegenstander (good cop bad cop) .

Maingain heeft natuurlijk gelijk. Brussel-Hoofdstad zit in een groter geheel gevangen. Dat groter geheel heet Brussel-Halle-Vilvoorde maar als het aan mij lag noemde ik dat gewoon terug Brussel. Brussel-Hoofdstad is omklemd door Brussel-Nederlands.

Ik schreef het hier vroeger al. Als je het zo bekijkt is het Nederlands de enige gemeenschappelijke ambtstaal van alle Brusselaars, Frans-Nederlands in 19 kleine kerngemeenten en Nederlands in 35 grote gemeenten daarrond.
De Vlamingen hebben dat nooit zo willen zien, maar Maingain wel. Hij wil daar maar al te graag vanaf. Hij krijgt zijn zin en in ruil krijgt hij nog die communauté urbaine.
Stel je voor, iedereen gebruikt het Franse woord al.
Het ene groot-Brussel, het arrondissement, wordt als het ware vervangen door een nieuw groot-Brussel, de stadsgemeenschap.
De oude vorm was Nederlandstalig, met een tweetalige kern, de nieuwe vorm zal tweetalig zijn, met een Franstalige kern.
Precies zoals alle Franstaligen het willen.

Prachtig gespeeld, heren.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *