ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1017 Ephi – 't Scheldt

1017 Ephi

 

Gisterochtend (NvdR: 12/9) pakte nieuwssite NU.nl fors uit met een sensationele scoop: ‘Nederland loopt het risico op een aanslag zoals deze zomer in Noorwegen. Ook in Nederland lopen mogelijke Breiviks rond, stelt GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi’.

Ach, Tofik Dibi is een zachtaardige jongeman, ontwapenend en verzoeningsgezind, over wie het bijna onmogelijk is iets lelijk te schrijven. Toffe Tofik staat dagelijks op twintig fronten tegelijk. Hij wordt om de dertig seconden door radio- en tv-zenders telefonisch geïnterviewd, zit in alle talkshows en produceert in zijn eentje een ton aan tweets per jaar. Deze hyperactiviteit is overigens niet zonder risico voor GroenLinks-cheffin Jolanda Sap, die door Toffe Tofik volledig wordt weggedrukt. De moordwapens van de Noor Anders Breivik waren amper afgekoeld of Tofik had al een Kamerdebat aangevraagd.
Zaterdag greep hij de herdenking van 11 september aan om een sensationele petitie in de Volkskrant te lanceren: een ‘Laatste fatwa’, de moeder alle fatwa’s dus, die juist alle andere fatwa’s overbodig zou maken. De tekst begon met deze woorden: ‘Op 11 september 2001 hebben extremisten niet alleen vliegtuigen gekaapt maar is ook het islamitische geloof gekaapt. Op die zwarte dag is onze diepste levensovertuiging in gijzeling genomen door een kleine minderheid van radicale moslims’.

Wijze en mooie woorden, dat zeker. Tien jaar geleden werden ze al in een andere vorm in Trouw afgedrukt, waar het debat over de gijzelneming van de islam in volle gang was. Nooit te laat om te ontwaken, natuurlijk. Tofik is toch bereid zich in duizend bochten te wringen om onder de spotlights van de media uit te komen. Zijn ‘Laatste fatwa’, bijvoorbeeld, lanceert hij samen met PvdA-Kamerlid Achmed Marcouch. Dezelfde man dus die Tofik, twee jaar geleden, voor alles en nog wat uitmaakte: ‘Misschien moet Marcouch maar overstappen naar de PVV’.
Onze permanente stand-up politicus op de bühne beloofde ons in 2008 dat hij een ‘harde en confronterende’ film ging maken als antwoord op ‘Fitna‘. Het nieuws haalde alle media, de film nooit. Zijn briljante politieke analyse over de gefrustreerde Kamerleden van de PVV mag er ook wezen: ‘Volgens mij zijn alle leden van de PVV gepest in hun jeugd’. Tofik Dibi is een duizendpoot die geen vlieg kwaad kan doen. Hij is alleen af en toe wat onhandig en ietwat haastig in zijn zoektocht naar microfonen en tv-lenzen.

Zo haastig en onberekenbaar, dat je met hem nooit weet wat de volgende verrassing zal zijn. Een flitsbezoek aan Anders Breivik in zijn cel? Een Laatste oproep tot gebed vanaf het Torentje? Het afschaffen van seksuele onthoudingen tijdens de Ramadan? Allemaal verzoenend en goedbedoeld.
En misschien heeft hij wel gelijk dat hier ‘mogelijke Breiviks’ rondlopen. Als dat het geval is dan vindt Toffe Tofik mij aan zijn zijde om die te neutraliseren. Maar voorlopig kan hij beter iedere dag rond vier uur een kopje kalmerende soep bij het Tweede Kamer-restaurant gaan eten. Dat zouden meer mensen moeten doen.
***
Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *