ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1015 KA – 't Scheldt

1015 KA

Iedereen lijkt wel opgetogen dat Kadhafi en zijn zoons weg zijn. Blijkbaar ben KHADAFIik weer de uitzondering. Ik schreef het eerder al (‘t Scheldt 5 april 2011): ik moet denken aan Brussel 1830. Toen leek iedereen ook zo opgetogen dat Willem en zijn zoons weg waren (met Franse steun verjaagd). We weten intussen wat daarvan gekomen is.
Ik heb net het laatste boek van Noam Chomsky, Hoop en Vooruitzicht, gelezen. De gerenommeerde professor kan niks goeds zeggen over zijn eigen land, de Verenigde Staten, en de Westerse cultuur in het algemeen. Hij noemt de Europese kolonisatie van vroeger en de huidige militaire tussenkomsten moorddadig en barbaars.
De zogenaamde ‘schurken‘ in de wereld, waaronder Kadhafi, zijn daarbij vergeleken niets. Het is een vreselijk boek; ik wil het zelfs niet in mijn boekenkast laten staan. Maar inderdaad, de Che Guevara‘s, de Saddams, de Osama‘s, de Kims, de Chávez of de Kadhafi‘s van deze wereld zijn maar kleine schurken.

Omdat de Amerikanen sinds 1945 niet toelaten dat ze groot worden. Gelukkig maar. En toch hadden we Kadhafi in Tripoli beter laten zitten.
In 1945 hebben die moorddadige en barbaarse Amerikanen iets ongelooflijks gedaan: ze hebben de Japanse keizer niet weggejaagd, niet terechtgesteld, ze hebben hem laten zitten. Hij had nochtans aan het hoofd gestaan van een fascistisch en militaristisch regime. Dat was nu eens een schurk die wel groot geworden was. Hij had de wereld echt bedreigd met miljoenen doden tot gevolg. En toch hebben ze hem laten zitten waar hij zat. Zo hebben de Amerikanen belet dat er in Tokio binnenlands geweld kwam, waardoor de meest agressieve strekking de macht zou kunnen grijpen, de communisten bijvoorbeeld.
Op dezelfde manier lieten ze ook Fidel op Cuba zitten, omdat dat minder erg leek dan hem uit te schakelen. Waarom heeft de NAVO nu niet even verstandig gehandeld als de Amerikanen?
Wat heeft Pieter de Crem bezield om Tripoli maar te blijven bombarderen, ‘altijd raak’, zelfs toen Kadhafi al lang geen gevaar meer was voor het hele Oosten van het land?

Buitenlandse politiek en oorlog is niets voor watjes, maar je moet ook niet gaan overdrijven, hé Pieter.
Waarom hebben ze Libië niet minstens voor een tijdje in twee historische delen laten bestaan, die met elkaar moesten onderhandelen. Dat hebben de grootmachten in 1830 toch ook met de twee delen van Nederland gedaan. Nu gaat het geweld het halen in Libië, en daar zou de meest agressieve strekking wel eens van kunnen profiteren, de islamisten bijvoorbeeld. Zoals destijds in Zuid-Nederland ook de meest agressieve strekking de macht greep, de Fransgezinden bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *