ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1015 Bril – 't Scheldt

1015 Bril

Dit jaar hadden we een zonnige lente die te droog was, gevolgd door een duistere zomer die véél te nat was. Mijn oogst van dit jaar is zo goed als volledig naar de vaantjes. Zou de wereld toch aan het veranderen zijn ?

Ik herinner me nog die goede oude tijd toen er loeiharde winters waren en hete zonnige zomers. De lente gaf toen afwisselend goed en minder goed weer, een variatie die onze gronden perfect klaar maakte voor een overvloedige oogst. Als dan een zwoelhete zomer de vruchten van onze akkers bereidwillig presenteerde konden we met noeste arbeid datgene oogsten wat we hoopvol hadden gezaaid. Goudgele korenschoven op alle velden waren daar de stille getuigen van. De boer en de boerin waren gelukkig. Mijn vader en moeder dus. In de lente was hun veestapel uitgebreid met jong krachtig leven, koetjes en kalfjes kleurden hun boerenpalet in majestueuze variaties, een impressionist waardig. In de zomer werd hun oogst binnengehaald. Pa en Ma voelden zich zalig voldaan. En dat geluk werd dan ook gedeeld met iedereen.

Elk jaar, onveranderlijk op 15 augustus, werd het Oogstfeest gevierd. De dag van Onze Lieve Vrouw-Hemelvaart, een feest als dank aan de moeder van de wereld, zoals we die toen kenden. Iedereen kwam samen op versierde karren en er werd volop gevierd en gefeest met het nodige gerstenat erbij. Heerlijk om te zien en vooral héérlijk om mee te maken. Boerinnen haalden alles uit de kast om er zo goed mogelijk uit te zien. Wij, als kinderen blonken, fris gewassen.
Boeren die mooi gekleed waren in het begin lieten ‘s avonds hun klak schever en schever zakken. Hun voldoening en vooral hun dankbaarheid werd door die feestdag verpersoonlijkt en iedereen genoot van datgene wat voordien was binnengehaald. Een goede oogst. Toen hadden we geen Boerenbond nodig. We hadden elkaar en dat was véél meer waard.
Misschien had mijn vader toch gelijk toen hij dikwijls herhaalde: ‘Vroeger was alles beter’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *