ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1014 Sport actueel – 't Scheldt

1014 Sport actueel

Een gewapende schutter die in volle stadscentrum voetgangers en politiemensen bedreigd, moegetergde handelaars die tegen drugsdealers in de wijk Seefhoek het recht in eigen handen nemen, rellen met allochtone jongeren op de Turnhoutsebaan in Borgerhout: je moet maar in Antwerpen wonen om er mee geconfronteerd te worden.

En of het nog niet genoeg is beleeft de Scheldestad nu ook een heuse – zij het wel hilarische – voetbaloorlog. Zeg nu zelf: een ere-voorzitter die het geld van zijn verkochte aandelen dumpt in de bodemloze put van de aartsvijand, dat is om moeilijkheden vragen… Rivaliteit tussen Antwerp, de oudste club van het land, en (Germinal) Beerschot heeft altijd bestaan. Zij dateert zelfs van de vorige eeuw toen beide ploegen nog aanzien hadden in het Belgische voetballandschap. Daar is al jaren geen sprake meer van. De Great Old is reeds lang niet meer ‘great’, enkel nog ‘old’. De club vegeteert al acht seizoenen in tweede afdeling en haalt enkel het nieuws met extrasportieve zaken, inclusief interne strubbelingen.

Voorzitter Eddy Wauters, die op de Bosuil ruim veertig jaar soeverein alle touwtjes in handen heeft, wordt door de roodwitte supporters verantwoordelijk geacht voor de financiële onmacht en de sportieve teloorgang van de club. ‘Wauters heeft ruzie met jan en alleman’, is de toon in en rond het (aftandse) stadion waarvan het onderhoud 75 % van de werkingskosten opslorpt.

De situatie bij stadsrivaal Beerschot was echter nog schrijnender toen het bestuur in 1999, net voor het honderd jarig bestaan van de club, de handdoek in de ring wierp en instemde met een samengaan met de stabiele eersteklasser Germinal Ekeren die dan weer andere problemen kende die enkel door een (gedwongen) verhuis uit het Veltwyckpark opgelost konden worden. De fusie tussen Germinal en Beerschot is nooit een succes geworden, de bekerwinst tegen Club Brugge in 2005 ten spijt.
Voorzitter Jos Verhaegen zag met lede ogen aan hoe de decadente levensstijl, die altijd het handelsmerk van Beerschot is geweest, op het Kiel bleef aanhouden en toen hij wegens ziekte de greep op de bestuurskamer verloor was het hek helemaal van de dam.

Figuren als vastgoedmakelaar Patrick ‘ik ben (g)een showmanneke’ – Vanoppen filtreerden met steun van de zwakke interim-voorzitter Herman Kesters in de club en ontketenden een paleisrevolutie die uitmondde in een aandelenverkoop van de Germinalgroep aan de flamboyante Leuvenaar.
Tot daar het verleden.

De buitenspel gezette Jos Verhaegen, een voetbaldier in hart en nieren, bleek echter zonder zijn grote passie niet te kunnen leven en wekelijks was hij terug te vinden in één of andere voetbaltribune. Onder andere op Antwerp bij wie hij ooit nog jeugdspeler was. Bovendien had Verhaegen in de jaren negentig al eens gepraat met Eddy Wauters over een fusie. Een gesprek dat afsprong op het delicate punt van … wie wordt voorzitter?

Aan de andere kant van het stad zette Vanoppen intussen meermaals de ‘zotskap’ op en trachtte hij alle sympathie voor zijn club te winnen, bv. door Germinal uit de clubnaam te weren en er Beerschot AC van te maken. De onderhandelingen tussen Wauters en de ere-voorzitter van zijn club lachte Vanoppen aanvankelijk weg maar toen die gesprekken uiteindelijk eindigden in een samenwerking (of eerder een bedekte overname?) van Antwerp en de Germinalgroep, sprak de Kielse managing director plots andere taal. Hij dreigt nu met een schadeclaim van 3,4 miljoen euro wegens concurrentiebeding omdat zijn oud-voorzitter, via diens schoonzoon Gunther Hofmans, zal trachten de aartsrivaal uit het slop (en tweede klasse) te helpen. Met enige zin voor overdrijving zou dit te vergelijken zijn met een eventuele overstap van een ex-bestuurslid van Barcelona naar Real Madrid om de enorme schuldenberg van de Koninklijke aan te zuiveren.
Om nog meer olie op het vuur te gooien openbaarde Jan Michel, de sprekende papegaai van Eddy Wauters wiens rol op de Bosuil door de oprichting van de nv Antwerp zwaar is ingeperkt geworden, dat Patrick Vanoppen 300 000 euro (bedrag dat nodig was om het door de KBVB uitgesproken transferverbod op te heffen) zou beloofd hebben indien de samenwerkingsgesprekken zouden worden stopgezet. Een indianenverhaal of werkelijkheid? In oorlogstijd niet altijd duidelijk.

Nieuw voetbalstadion

De ontwikkeling van de Antwerpse voetbaloorlog zal ongetwijfeld ook weerslag hebben op de bouw van het nieuwe voetbalstadion op Petroleum-Zuid. Na lang aarzelen stemde Antwerp erin toe de Bosuil te willen verlaten maar Beerschot wil met projectontwikkelaar Vanoppen aan het hoofd de exploitatie voor zich alleen.
Er wacht burgemeester Patrick Janssens, notoir supporter van de Kielploeg, nog heel wat werk om de ruziemakende partijen op één definitief spoor te krijgen.

Onze pronostiek? Antwerpen blijft, net als na het EK 2000, ook ditmaal zonder nieuw stadion achter.

***

SPOTPRENT FRE

VOETBALSPOOK

*

voetbal racisme

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *