ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1014 Hfd – 't Scheldt

1014 Hfd

Een hevige storm trekt een spoor van vernieling over de Pukkelpopweide. De balans is zwaar: vijf doden, een tiental zwaargewonden, enkele nog steeds zeer kritiek en nog meer dan 100 lichtgewonden. Dat laatste cijfer is trouwens erg relatief. Er zijn er nog honderden die gewoon naar huis gegaan zijn, zelf een pleister gekleefd hebben en de dag erop naar de huisdokter gingen. Zo verzamelden we in onze omgeving tientallen getuigenissen. En dan hebben we het nog niet eens over de krassen op de ziel van de vele festivalgangers. Want hoeveel vijftienjarigen hebben dingen gezien die ze niet op hun leeftijd horen te zien?
Geen probleem, we gaan door’, leek Chokri te denken. Want bij de eerste claespersconferentie waar partijgenoot Hilde Claes, toevallig burgemeester van Hasselt, tevens huisbaas van één van de pukkelpopweiden, met de daver op het lijf de eerste doden bekend maakte, ging hij al snel over tot de orde van de dag. ‘We gaan de hele nacht doorwerken om zoveel mogelijk podia terug in orde te krijgen’.
Met doden op zijn festival heeft de politicus – die op zijn politieke webstek www.chokri.be het alleen maar heeft over zijn muziekfestival – wat moet een Vlaams Parlementslid anders doen? – de nodige ervaring.
De geluidstechnicus die in 2010 het leven liet na een hartaanval werd discreet afgevoerd.
De blonde zanger die datzelfde jaar van de lichttoren sprong onderging eveneens hetzelfde lot. Afgevoerd terwijl de show verder liep. Hard werd er gewerkt op de festivalweide. Om 22.00 uur werd iedereen na een minuut stilte slapen gestuurd.

Niet dat Chokri daar zelf bij was. Hij was nog steeds aan het uitleggen dat ie doorging. In afgeslankte versie weliswaar. Want hij moest iets doen voor die tienduizenden festivalgangers. Dat er ondertussen tienduizenden bezig waren met naar huis te vertrekken, dat had ie blijkbaar nog niet door.
In 1985 tijdens het Heizeldrama had men een gelijkaardige redenering. De duizenden supporters hadden recht op hun match. Men heeft toen de spelers bijna het mes op de keel gezet, maar spelen zouden ze. Het werd achteraf duidelijk dat zij er geen zin in hadden. Maar in die tijd was er geen Twitter, Facebook, GSM. Hoewel, die GSM had afgedaan. Een totale blok zat er op het mobiele telefoonverkeer.
Ondertussen had Chokri misschien de pech dat de Limburgse gouverneur, toevallig een partijgenoot, vloekend op het festivalterrein zijn dochter aan het zoeken was. Hij kreeg maar geen contact met haar telefoon. Vermits dat slechts het gemeentelijk rampenplan afgekondigd was, was er geen gouverneur nodig. Maar als Reynders in de buurt is en hij heeft slechte zin, dan kan je beter oppassen. Zelfs al ben je partijgenoot. Chokri‘s boodschap dat er vrijdag terug opgestart zou worden werd al dadelijk negatief onthaald. De Britse band Morning Parade die de tweede festivaldag moest openen, liet via Twitter al weten dat ze dat niet zag zitten. ‘Met spijt in ons hart moeten we meedelen dat we, na wat er gebeurd is op Pukkelpop, besloten hebben om niet op te treden. Het spijt ons, onze gedachten zijn bij alle betrokkenen’. En anderen volgden al snel.
De zanger van Zornik kreeg op het journaal van de VRT uitgebreid de kans om te vertellen dat hij niet kon optreden op een podium waar hij vreugde moest veinzen na het gebeurde…
En Twitter stond niet stil. Niet alleen zangers, maar festivalgangers en publieke opinie begonnen te spuien: ongehoord, ongepast…
Uiteindelijk hebben de burgemeester en de provinciegouverneur het Vlaams parlementslid kunnen overtuigen de handdoek in de ring te gooien. De festivalganger was ondertussen naar huis of er tenminste mee bezig om naar huis te gaan…
***

Prent rechts: Hilde Claes, burgemeester van Hasselt, dochter van de om smeergeldaffaire afgezette Navo-topman.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *