ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1013 KA – 't Scheldt

1013 KA

En, zoals ik vroeger al schreef, als de schulden niet meer mogen groeien, dan kan het geld ook niet meer groeien. De één zijn geld is de ander zijn schuld, het zijn twee zijden van één en dezelfde medaille.

Als er te veel schuld in de wereld is, is er ook te veel geld.
Het kapitalisme ontstond in de middeleeuwen toen men in Vlaamse en Italiaanse steden ging handelen in schuldpapieren. Sindsdien is de idee ontstaan dat geld altijd geld moet opbrengen. En het is ook eeuwenlang gestaag blijven groeien. Nu, onder die groei heeft Obama een streep getrokken, onder dwang en zonder het te beseffen, want hij wilde nog wel even doorgaan met zijn socialisme op krediet.
De schuldencrisissen die we thans meemaken, de ene na de andere, zijn niet méér dan een simpel marktgegeven. Vraag en aanbod. Als er te veel tomaten zijn, moet de prijs van de tomaten naar beneden.
Wel, als er te veel schuld is, en dus ook te veel geld, moeten die evengoed naar beneden. Méér is er niet aan de hand en dat is dus geen reden tot paniek, eerder tot een sprankeltje hoop, vooral voor wie – zoals ik – geen geld heeft.
Alleen, ja, wie nu héél véél geld bezit, zal moeten leren aanvaarden dat dat genoeg is. Of laten we het zo zeggen, dat de kans groter is dat daar wat percentjes afgaan, in plaats van bijkomen.
Voorlopig is dat besef nog niet doorgedrongen. ‘… het meneerke…’
‘Een dweil’, zo werd hij door een
Brits EU-parlementslid betiteld.
Het meneerke uit DWEILSint-Genesius-Rode, dat gebombardeerd is tot Mister Euro, denkt nog altijd dat Europa garant kan staan dat het geld blijft aangroeien. Met andere woorden, dat de belastingbetalers de ‘financiële markten’ zullen behoeden voor verlies, dat nochtans onvermijdelijk wordt als men vraag en aanbod zijn normale werk laat doen.
Ach, Obama en Van Rompuy zullen nog wat uitstel kunnen kopen, net zolang tot de Arabische sjeiks of de Chinezen de woorden van Mister Dollar en Mister Euro niet meer geloven, en inzien dat zij ook met een berg assignaten opgescheept zitten. Een massa valse beloften. De Tea Party heeft de joker van het spel in handen. Ze spelen het vooralsnog slim en voorzichtig. De grote kapitalen, daaronder de Arabische en de Chinese, moeten niet te veel verlies ineens lijden, liever beetje bij beetje. Het kapitalisme was een systeem waar het geld zoveel mogelijk winst, intrest of dividend wilde krijgen.
Nu zijn we overgegaan naar een systeem waar het naar zo weinig mogelijk verlies moet kunnen streven. Er zullen minder meerwaarden en meer minderwaarden komen.
Eigenlijk zijn we al een paar jaren bijna zover. De besten zullen nog winst kunnen maken, maar, de bluts met de buil zal er meer verlies zijn dan winst. Dan is de groei van het kapitalisme ten einde.
Het gejammer zal nog jaren aanhouden, van de Londense City tot het Centraal Comité in Peking.
Maar who cares.
Alleen hebben we nog geen naam voor het nieuwe systeem waar we, sedert 2 augustus 2011, in leven zonder het te beseffen.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *