ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1005 Bril – 't Scheldt

1005 Bril

Wat voor een onderwerp is dat nu voor een boerke zoals ik, zal u zeggen. Wel, dat komt door mijn goede vriend Medard. Die heeft een krantenwinkeltje in het centrum van ons stadje. Je kan er zo goed als alle dagbladen en tijdschriften kopen en ik denk dat Medard die ook allemaal leest, want Medard is slim, héél slim. Gisteren vertelde hij me een verrassend verhaal dat hij ergens gelezen had. Het ging over de grote schrijver Hugo Claus, dat moet ook een verstandig man geweest zijn. Claus kreeg op een dag een politieke sleutelroman toegezonden. Een roman geschreven door niemand minder dan Guy Verhofstadt. Guy vroeg aan Claus om zijn literair probeersel te evalueren.

Het antwoord van Claus was vernietigend voor de toenmalige premier. Zin en onzin, stijl en gebrek ervan waren allemaal kritische overpeinzingen van Hugo Claus, zo beweerde Medard.
De titel van dat boek herinner ik niet me niet meer maar ik denk dat het zoiets was als ‘Hoe help ik mijn land naar de kl…’, zei Medard. In elk geval was de aspirant-romancier Guy Verhofstadt zwaar ontgoocheld, een gevoel dat hij nog dikwijls zou tegenkomen in zijn politieke loopbaan. Het ergste was dat hij, als mislukte auteur, nu niemand had om de schuld in de schoenen te schuiven. Hij heeft zijn schrijverscarrière nog even verder getest met vier andere, eveneens totaal mislukte fictieromans: ‘Burgermanifest 1-2-3-4. Vier werken die zo irreëel waren dat niemand ze nog wil lezen.
Toen Claus ‘s nachts in de armen van Sylvia Kristel lag te dagdromen kwam die mislukte roman hem weer voor de geest.
Medard zei dat het lezen van dat pseudo-romantisch misbaksel Claus als inspiratie diende. De auteur Verhofstadt en zijn werk indachtig schreef Claus toen zijn meesterwerk: ‘Het verdriet van België‘.
Boer Bavo
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *