ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1003 Ephi – 't Scheldt

1003 Ephi

Dat ik het sensationele nieuws uit een Belgisch dagblad moest vernemen is nogal bizar. Zo meldde gisteren het Vlaamse Het Nieuwsblad (dat Evert Santegoeds, hoofdredacteur van het Nederlandse blad Privé daarvoor raadpleegde), dat de abdicatie van koningin Beatrix aanstaande is.

Op Koninginnedag zal de bejaarde vorstin haar aftreden bekend maken.
Men kan natuurlijk best een geeuw onderdrukken, wetend dat deze canard (aux oranges) al veelvuldig is opgedist. Maar nu is het klaarblijkelijk menens want de zeven aanwijzingen die op een troonwisseling aansturen, zijn sterk. En zoals bekend is zeven een magisch getal.
Denk aan de zeven samoerai, sacramenten, hoofdzonden, dwergen, schoonheden en, meer in relatie tot het ontcijferen van de toekomst, de zeven kristallen bollen van Kuifje.
Die zeven tekenen variëren van het kopen door Beatrix van een hypergrote limousine (voor het omvangrijke gezin van aanstaande koning Alex I) tot het bijspijkeren van haar zeiljacht (voor 326.000 euro) waarop ze enkele van haar oude dagen zal doorbrengen. Ik voeg hier een achtste teken aan toe: op 30 april zal een nieuw hogedrukgebied zich ten westen van kasteeltje Drakensteyn nestelen.

Maar wat dan als de voorspelling niet uitkomt? Hoe moet het nu verder met een moeder die op haar 73ste zo verslaafd is aan de macht, pracht en praal van haar functie, dat ze haar kroost in de antichambre van de onvervulde beloftes laat verpieteren? Wie gaat zich eindelijk over de geestelijke gezondheid van de Eeuwige Koning in Wording bekommeren?
Willem-Alexander heeft nu de respectabele leeftijd van 44 jaar bijna bereikt. Op die leeftijd had ik al een schrijfcarrière van bijna 30 jaar op mijn naam staan. Alex daarentegen is nu al 18 jaar in ‘opleiding tot het koningschap’ (in 1993 behaalde hij zijn bul en begon onmiddellijk aan zijn stage bij recepties). In de gewone grote mensenwereld bestaat geen opleiding die 18 jaar of meer duurt. Behalve misschien wanneer de leerling een brekebeen is die keer op keer faalt.
Op je 44ste hoor je in de kern van je midlife crisis te spartelen op zoek naar iets nieuws. Maar Alex wordt door zijn moeder in de postpuberale fase gevangen van de jonge volwassene die zijn vleugels nog moet uitspreiden.
Zijn lot is niet te benijden en de psychische marteling die hij van moeders kant moet ondergaan zou een gewone sterveling allang in een depressie of venijnige rebellie hebben gestort. Maar kroonprinsen en -prinsessen worden juist opgeleid om hun natuurlijke aspiraties, drang en driften met wortel en tak uit te roeien.
Dit is mijn voornaamste bezwaar tegen de erfelijke monarchie met haar castrerende impact. Het produceert wezens die gedwee het arbitraire en de fratsen van krasse knarren moeten ondergaan. Kijk hoe die arme Britse kroonprins Charles al jaren de risee van heel Europa is. Mocht Beatrix het voorbeeld van moeder queen Elizabeth (85 jaar) willen volgen, dan zal Alex rond zijn 56ste verjaardag nog steeds niet weten waar hij aan toe is.
***
Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.
***

EINDE BELGIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *