1003 AvG – 't Scheldt

1003 AvG

Het MAS, een nieuw tentoonstellingsgebouw in Antwerpen Museum aan de Stroom, wordt geopend. Het was een idee van ex-schepen Eric Anthonis. Het gebouw werd volgestompt met evenveel waardevolle als waardeloze voorwerpen. Veel glitter en veel kitsch.

Net onder het dak een tweesterrenrestaurant waarvan de eigenaar vol trots verkondigt dat een etentje bij hem 190 euro kost. Of dat je ook nog aan tafel bediend wordt vertelt de grapjas er niet bij. Het zou een ideale gelegenheid geweest zijn om daar, op die verdieping met een prachtig uitzicht op Antwerpen een thee-ijssalon met democratische prijzen te hebben. Iets in de aard van Désiré de Lille, een zaak die lekker eten aan sociale prijzen serveert. Of als dat niet kon of mocht waarom geen mosselrestaurant, dat is toch een typisch Antwerpse verschijning? Of nog beter: beide! Maar dat is voor de dikke nekken van het gemeentebestuur niet goed genoeg. Het moet kitsch zijn, bluf.
De reeds elke keer door Antwerpenaars uitgejouwde overspelige roi Albert Deux met zijn madam die op vijftig jaar tijd nog steeds geen Nederlands heeft geleerd zullen het gebouw inhuldigen.
De in het weekblad Knack als ‘ploert’ bestempelde burgemeester van Antwerpen, Patrick Janssens, heeft nog steeds niet de correctheid zich deftig aan te kleden. Hij vindt zich boven alles en iedereen verheven en laat dat bij elke verschijning hooghartig blijken.
In verband met het charter voor onderwijs, kiest hij zoals zijn SP.a-schepen voor het uitlachen van de Joodse scholen die het charter terecht niet willen ondertekenen. Hoe het katholiek onderwijs zal reageren is nu nog niet geweten maar veel illusies heb ik daar niet over. Het katholiek onderwijs is al lang geen katholiek onderwijs meer. Overigens, mochten er islamitische scholen zijn: die zouden evenmin het charter ondertekenen.
Merkwaardig waarom er in het MAS niet één of meer verdiepingen werden voorbehouden aan homo’s of lesbiennes? Is dat geen discriminatie? Die paljas van homo Davy Brocatus zou toch een merkwaardig aantrekkingspunt kunnen zijn: ‘Komt zien, komt zien, er is wat moois te zien in het MAS’.
De rekening moet in elk geval nog betaald worden. Maar naar socialistische gewoonte: dat zullen zij de Antwerpenaar laten betalen…
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *