ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Amsterdam: voortschrijdend inzicht Groen-Links – 't Scheldt

Amsterdam: voortschrijdend inzicht Groen-Links

Femke Halsema, ooit boegbeeld van Groen-Links en vandaag burgemeester van Amsterdam, heeft het gehad met de druggerelateerde overlast in de trots van Nederland. Prostitutie moet weg uit de binnenstad en toeristen zullen zich niet langer helemaal suf mogen blowen…

Femke Halsema, ooit boegbeeld van Groen-Links en vandaag burgemeester van Amsterdam, heeft het gehad met de druggerelateerde overlast in de trots van Nederland. Prostitutie moet weg uit de binnenstad en toeristen zullen zich niet langer helemaal suf mogen blowen.

**

Druggebruikers en nachtbrakers

De toeristenoverlast in Amsterdam vertaalt zich op vrijwel alle fronten en beïnvloedt het stadsleven van elke dag op zeer nadelige wijze. De woningnood in Amsterdam is nog veel dwingender dan in tal van andere grote Nederlandse steden. Het massatoerisme maakt het alleen maar erger. Achthonderd euro per maand voor een piepkleine studio vier hoog, is in Amsterdam de norm geworden. Amsterdammers die het geluk hebben een fraai pand, appartement, loft of kamer(s) op overschot te beschikken, verhuizen naar een goedkopere plek buiten te stad en verhuren hun vastgoed het hele jaar door aan het platform AirBnB. Sommige AirBnB-melkers tellen hun winst uit in een stacaravan op een industrieterrein aan de rand van de stad. Over de clientèle van het hippe, trendsettende en disruptieve bedrijf AirBnB zijn de Amsterdammers het helemaal eens. Feestvierders, lawaaimakers, binge-drinkers, vechtersbazen, hoerenlopers, druggebruikers en nachtbrakers. Dat Femke Halsema hier een eind aan wil maken, wordt door honderdduizenden Amsterdammers toegejuicht, ook door zeer velen die nog nooit voor Groen-Links hebben gestemd. ‘Maar dag in dag uit elke ochtend het braaksel op de stoep van je eigen prachtpand met een hogedrukreiniger te lijf moeten, is te veel van het goede’. Het is maar één van de talloze quotes die elke (stads)krant en elk weekblad de voorbije maanden hebben opgetekend.

Halsema lijkt zeer goed te beseffen dat de aanwas van toeristen die voor Amsterdam kiezen omwille van het gedoogbeleid inzake drugs en verdraagzaamheid ten aanzien van de seksindustrie, de toerist of city-tripper die Amsterdam wel graag wil verwelkomen wegjaagt. Musea (o.a. Rembrandt/Van Gogh) kreunen onder bezoekers die geen dooie reet van kunst begrijpen. Tussen een bezoek aan een wietshop en een bordeel willen ze hun Amsterdam-reis graag een cultureel alibi geven. Voor het thuisfront. Net als de selfie overigens.

Gedoogbeleid steunt maffia

Progressief Nederland heeft jarenlang geloofd dat een ruimhartig gedoogbeleid het drugsgebruik niet alleen zou indammen maar ook de drugsmaffia zou kortknippen. Niets is minder waar gebleken. Het drugs- en prostitutiegeld vreet de vastgoedmarkt helemaal kaal en heeft een maffia naar Italiaans model gecreëerd. Misdaadgeld vergiftigt de vastgoedmarkt en maakt het goed opgeleide tweeverdieners met jonge kinderen onmogelijk een huis of appartement in een degelijke, veilige buurt te verwerven. Het leeuwendeel van de Amsterdammers is van nature geen kniesoor. De stad kon en kan wel wat hebben. Amsterdam was in de provo-jaren zestig een vrijstaat in een – toen nog – streng calvinistische en/of katholieke samenleving. Maar de slinger is te ver doorgeslagen. Veel te ver. µ

De coronaluwte heeft er de Amsterdammers aan herinnerd hoe heerlijk het is om in het hart van de stad rond te kuieren zonder het storende lawaai van opdringere en luidruchtige toeristen. Het winkelbestand in de eens zo gezellige kernstad is helaas herleid tot wiet, chocola, kaas, klompen, vlaggetjes, pizza, kebab, frites en foute T-shirts. De gezellige bruine buurtkroeg van de vaste jongens – gordijntjes, tafelkleed en kelkje jenever – dreigt te verdwijnen. De agressie op het openbaar vervoer neemt toe. Fietsen worden gestolen en in de gracht gegooid. De Amsterdammer is boos en meent dat het welletjes is geweest. Burgemeester Halsema heeft de boodschap van haar stadsgenoten begrepen. Dat siert haar. Als het goed is, zegt ’tScheldt het ook.

**

Illustratie: Femke Halsema

***

Oeps je hebt nog geen abonnement. Kies je abonnement:

5 reacties op “Amsterdam: voortschrijdend inzicht Groen-Links

 1. Oneens.
  Dat musea kreunen onder “bezoekers die kunst niet begrijpen” is wel het meest belachelijke in deze discussie, de rest zijn dooddoeners die we al genoeg hebben gehoord (muh kebabtenten!) .
  Hebben ze dan liever dat ze economisch doodgaan uit desinteresse, zoals andere musea, en dan janken dat er aan het einde van de rit geen geld meer is?
  Wat is dat trouwens, “kunst niet begrijpen”?? Als mensen kunst niet begrijpen, voor wie wordt die kunst dan gemaakt?
  Lees is Gust De Meyer.

  Je spendeert net een hele reeks artikels aan het klagen over de censuur van media en cultuur, en nu ineens bejubel je een stadsbestuur dat gaat beslissen welke cultuur en welke economische activiteiten wel of niet mogen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *