Abonnees werven door te zeggen dat racisme een plaag is in Vlaanderen, Het Laatste Nieuws kan dat – 't Scheldt

Abonnees werven door te zeggen dat racisme een plaag is in Vlaanderen, Het Laatste Nieuws kan dat

De grootste krant van Vlaanderen, Het Laatst Nieuws, heeft resoluut de kaart getrokken van het diverse Vlaanderen waar het nu bon ton is te klagen over racisme.

De grootste krant van Vlaanderen, Het Laatst Nieuws, heeft resoluut de kaart getrokken van het diverse Vlaanderen waar het nu bon ton is te klagen over racisme.

**

Het Laatste Nieuws gaat zelfs een stap verder en kiest voor het thema racisme om nieuwe abonnees te werven.

In de tijd van de echte journalistiek was een krant een objectief neutraal medium dat feiten collecteerde en onder de titel ‘nieuws’ verkocht aan belangstellenden in ‘nieuws’.

Indien een eigenaar van een krant, een hoofdredacteur of een scherpe pen de krant als platform wilde gebruiken om een mening te verkondigen werd de mening netjes ondergebracht in een editoriaal of column. Dan was het ook duidelijk voor de lezer wat nieuws was en wat mening was.

Het summum van deze aanpak werd door de familie Bancroft georganiseerd in haar krant The Wall Street Journal een slordige 100 jaar geleden. Een aanpak die de krant nu nog voorstaat. The Wall Street Journal is eigenlijk twee kranten in elkaar.  De buitenste pagina’s van The Wall Street Journal brengen het objectieve factuele nieuws. Alle artikelen in deze pagina’s worden met naam ondertekend door de journalisten die deze artikelen schrijven. Deze journalisten vallen allemaal onder 1 hoofdredacteur. De binnenste pagina’s daarentegen vallen onder een tweede hoofdredacteur. Hij heeft een aparte, kleine, doch wereldwijd verspreide groep journalisten die samen de “ziel van de krant” uitmaken. Zij vullen een apart middenkatern met meningen en opinies. Zij ondertekenen hun artikelen niet, zij zijn tenslotte de ‘ziel’ van de krant. Deze laatste journalisten staan in de pikorde op de hoogste sporten van de ladder van de journalistiek in Amerika. Het is door het samenvoegen van hun meningen dat de krant het ene decennium Republikeins genoemd wordt of in een andere decennium eerder Democratisch, waarbij het over de laatste eeuw heen genomen duidelijk is dat The Wall Street Journal gemiddeld gezien van Republikeinse signatuur is. De 2 hoofdredacteuren staan los van elkaar en leggen geen verantwoording af aan elkaar. Hun teams zitten daarenboven in bewust gescheiden kantoren, het liefst in gescheiden gebouwen. Want nieuws en opinie zijn twee totaal verschillende werelden. Althans gezien vanuit het oogpunt van de échte journalistiek.

Zoals The Wall Street Journal de grootste krant is in Amerika is Het Laatste Nieuws de grootste krant in Vlaanderen.

In het nieuwe normaal heeft Het Laatste Nieuws beslist een opiniërende krant te zijn, die kiest voor een bepaald doelpubliek om haar centen aan te verdienen. Opgejaagd door de sociale media besliste Het Laatste Nieuws nieuws en opinie langzaam in elkaar te doen overglijden zodat er niets anders overblijft dan een aanvalskrant die niet alleen een mening verkondigt maar ook een agenda heeft. De agenda is niet de beste zijn in het brengen van nieuws, de agenda is om mensen en publiek te sturen naar een maatschappijbeeld dat accordeert met het maatschappijbeeld in de hoofden van de journalisten en haar directie. In een andere tijd, in een andere wereld had men daar een naam voor: propaganda.

Het feit dat Het Laatste Nieuws nu ook formeel de digitale poot is van het VTM Nieuws is een zegen voor de VRT, en een vloek voor een groot deel van de Vlaamse samenleving. Want onder het mom van het VTM Nieuws voert HLN nu propaganda voor een samenlevingsmodel dat wordt gekoppeld aan de belangen van enkele politieke partijen die zich ter linkerzijde van het politieke spectrum bevinden.

Het abonnementsvoorstel vandaag gekoppeld aan de titel “Ook bij ons blijft racisme een plaag” is duidelijk in haar propositie. Het dient het wereldbeeld van de journalisten en de directie, het voedt de misnoegde diverse Vlaming en het doet de omgekeerde racisten in Vlaanderen in de buidel tasten om HLN te sponsoren.

Op zich is daar niets op tegen ware het niet dat Het Laatste Nieuws onderdeel is van een media-imperium, DPG-Media, dat overeind wordt gehouden door honderden miljoenen subsidies per jaar. Subsidies van de overheid. Subsidies afgedragen dus door een groot deel van de samenleving die zich niet achter de propaganda van Het Laatste Nieuws schaart.

Wat wij hier schrijven is uiteraard een gekend gegeven bij Het Laatste Nieuws, zij hebben al lang hun berekeningen gemaakt. Zij hebben ingecalculeerd dat zij de traditionele Vlaming die geen boodschap heeft aan racisme of omgekeerd racisme langzaam zullen verliezen, en dat het verlies wordt gecompenseerd door de gelden van de nieuwe misnoegde diverse Vlaming die tot voor kort verlegen zat om een grote spreekbuis. Wel ze hebben nu hun spreekbuis. Zoals geïllustreerd door het abonnementsvoorstel van vandaag.

***

Foto: allemaal racisme slachtoffers op de cover van Het Laatste Nieuws dd 4 juni 2020

***

Het zou een beetje belachelijk zijn om ‘tScheldt te plaatsen tegenover Het Laatste Nieuws. Maar nu Het Laatste Nieuws resoluut koos voor het misnoegde diverse Vlaanderen willen wij gerust een oogje in het zeil houden hoe HLN en haar ‘diverse’ lezers willen gaan wegen op de politiek. Steun ‘tScheldt. Kies een abonnement:

 

8 reacties op “Abonnees werven door te zeggen dat racisme een plaag is in Vlaanderen, Het Laatste Nieuws kan dat

 1. Maar het werven van abonnementen verloopt kennelijk niet van een leien dakje. HLN “plus” artikelen die men op de “computer” niet kan lezen zonder abonnement (meer en meer in aantal), reclame op VRT, en dit SAMEN met “De Morgen” en KNACK” etc. Het moet moeilijk zijn om een abonnementje binnen te halen ! En waarom ?
  De modale Vlaming is het kotsbeu om constant voor racist te worden uitgescholden door deze kranten en de TV zenders.

  1. Ja, die Plus-artikelen beginnen een rage te worden bij vele gazetten, enkele ‘voorsmaakjes’ en dan…. coïtus interruptus, als men de finesse van de zaak wil weten moet er geabonneerd worden, maar dat kan ook maandelijks voor enkele euro’s. Alleen, als men àl die kranten moet volgen in alles, wordt men beter een VRT-journalist, die krijgen die dan nog gratis. Ja, de geschreven pers, ze verkeert in ademnood, minder advertenties, minder abonnees, enz. Wat ik allemaal al niet in de bus (of aan de telefoon !) gepresenteerd kreeg in ruil voor een abonnement bij bv De Morgen, Knack, etc niet te doen. Een fiets ! Een PC ! Een reiskoffer ! Nog extra weekbladen ! Een vaccin tegen corona ? 1 maand betalen en 2 maanden gratis, enz. Nu, concentratie van de pers is geen ijdel begrip, nationaal en zeker niet internationaal (Murdoch…). Idem voor de boekenmarkt, behalve de kook-toppers en literaire hoogvliegers. Misschien at the end nog 1 krant ? De Pravda, of de Granma, of het Belgisch-Israelisch Weekblad, of Kerk & Leven, afwachten maar.

 2. Ja, het is de laatste jaren steil bergaf gegaan met de vrije meningsuiting, vooral voor de lieden die er niet-correcte politieke meningen op nahouden, toch al een immense massa me dunkt. In vroegere jaren, en dat is nog geen eeuwen geleden, kon men vrijelijk commentaar leveren over allerlei thema’s in de diverse kranten en weekbladen, de ‘lezersrubrieken’ quoi. Dat deed ik dan ook volop, want naar verluidt zou ik nogal een speciale schrijfstijl hebben, uniek zelfs volgens sommigen, maar de mensen overdrijven graag. Soit, m’n donderpreken waren meestal doorspekt met satire, ironie, persiflage, spot en zelfspot, humor ex absurdo die alle kanten uitging, karikaturaal, een beetje als het Carnaval van Aalst of weetikveel. Echter nooit scheldproza zoals men vaak tegenkomt bij een bep. soort proleten, neanderthalers die, ook die, een alfabetiseringscursus zouden kunnen gebruiken, maar dit terzijde. Ja, het onderuithalen van personen en hun ‘meningen’, van links, rechts of averechts, ik beleef(de) er een sardonisch genoegen aan, meestal tot veel jolijt en hilariteit bij Jan Publiek, en vooral bij de mensen die niet zo politiek onderlegd zijn én niet zo verbaal uit de kluiten gewassen, tja iedereen heeft wel een bijzondere eigenschap, van pottenbakken, tot rolschaatsen of stepdansen, of schilderen, of klarinet spelen, of weet-ik-veel, of gewoon een vlijtige, bekwame huismoeder zijn, ook al ondergewaardeerd tegenwoordig. Enfin, dat was een leuke hobby met een tikje ijdele hoop tot wereldverbetering (mei ’68 !), een missionaris-houding quoi zonder evenwel de sexuele connertatie;-). Dat heeft niet zo heel lang geduurd bij (om ergens te beginnen) De Morgen (Gebeten om te Weten !)…. Na een tijd werd ineens ‘mijn account’ afgesloten, geen mogelijkheid meer om te reageren…. Ik had al een sterk vermoeden waar het kalf of de kameel gebonden lag, te weten het tegen de schenen schoppen met wat inside-informatie over een redacteur, een notoire Logeknaap overigens… Bon, niet meer zo gebeten om dat gezeik te weten, en toen werd het HLN, nog steeds een eldorado voor het spuien van allerlei meningen (alhoewel…..maar daarover straks meer). Tot ook hier m’n ‘account’ stopgezet werd, kaltgestellt, finito. Nu, op HLN leest (en vroeger nog meer) men soms de meest gore praat, en die wordt veelal toegelaten. De reden : men heeft liever “gore of domme racistische praat” dan weloverwogen en doordachte kritiek op ge-weet-wel-wie-of-wat….Die drek kan men ‘plaatsen’ als cafépraat van deplorables e.d., terwijl tegenargumenten over dit of dat andere koek of couscous is, simpel toch ? Gewoon alles in het hokje plaatsen van ‘fascisme’, ‘racisme’, ‘xenofobie’, ‘populisme’, ‘…’, wat kan de wereld toch simpel zijn. Later werd het strijdtoneel…De Knack. Leuke colums van K. Meulenaere (satiricus par excellence) en Rik VC, ook geen dom boerke, integendeel. Die lieden zijn intussen al lang met slaande deuren vertrokken, toch ? Bon, dat werden dagelijkse heroïsche gevechten met zinnen en volzinnen met en tegen een hele hoop mensen, sommige mordicus links, de meeste rechts tot nog erger. Ook weer hetzelfde scenario : na een tijd werd ik geroyeerd…Met dit verschil : men mocht toen nog schuilnamen gebruiken, en zo veranderde ik telkens m’n schuilnaam en begon ik weer lustig opnieuw (begonnen als ‘spiceboy’, vervolgens ‘Professor Unrath’, dan ‘Waldorf Astoria’, ‘Jefke Geubbels’, en misschien nog enkele, zij het misschien niet in deze volgorde, soit). Dat werden dikwijls hevige schermutselingen op het scherp van de snee, maar toen werd er ingrijpend ‘ingegrepen’, met het hakmes ad fundum. Men kon slechts onder z’n eigen echte naam opereren, een ‘selectie’ van lezers kon enkel reageren (nee, ik was er niet bij, staf hé ?;-), en na een tijd werden de lezersbrieven gewoon…afgeschaft. In de ‘papieren Knack’ zijn er nog wel enkele reacties te vinden, idem in de Humo (meestal dezelfde -linkse- gozers, ik ken de namen en hun woonplaatsen al van buiten intussen). Dat was in de tijd (een jaar of 5 terug meen ik) dat het internet, de ‘social media’ (waar ik géén deel van uitmaak, no way) explodeerden van de meest extreme oprispingen over ge-weet-wel-wat, dus geen ‘lezersbrieven’ meer naar De Morgen, HLN, Knack, Humo min of meer, én….de VRT (lezersbrieven naar Panorama, Terzake, De Afspraak, De Zwevende Dag,…. forget it, men kan alleen z’n gal spuwen naar ‘de Ombudsman’, een gewezen journalist, die eens flink in z’n vuistje lacht, zo gaat dat en niet anders. Ook de ‘invités’ in hogergenoemde ‘duidingsprogramma’s zijn zorgvuldig gekozen, te weten de politiek-correcte Linkse Kerk in polletiek, cultuur, syndicaten, onderwijs, media, u kent ze intussen wel allemaal. Gewoonlijk zit er dan tegenover 1 (uiterst)rechtse invité de ‘moderator’ (soms 2…) + een stuk of 3 linksgezinden, en sommige linksen steken dan hun ellenlange ingestudeerde tirade af (Groen !), de rechtse wordt al onderbroken na een halve zin, ja men moet masochist zijn om aan dat theater deel te willen nemen. Overigens was het een CEO-nitwit van de VRT die bij zijn aantreden zei dat “men ten allen prijze het V.B. moest aanvallen en proberen klein te krijgen”, opdracht numero uno (het heeft weinig geholpen, au contraire). Al de programma’s, behalve het weerbericht, stonden en staan dus in dit teken en die ambitie, van de kinderprogramma’s tot de soaps, de ‘reisdocu’s’, de intervieuws, de ‘reality-drollen’, de ‘grappige ‘ quizzen, enz enz allemaal betaald met belastingsgeld van de uiterst-linkse tot de uiterst-rechtse burger, zo zit dat en niet anders. Een grondige schoonmaak op Faceboek, Twitters, Instagram en al die andere ‘social media’ was de betrachting, in hoeverre dat lukt, no fucking idea ze doen maar, heb er niks mee te maken, maar ze zijn wel een alternatief geworden voor de ‘klassieke media’, en hoe (Donald Skunk weet dat maar al te goed). En zo, beste burgers, boeren en buitenlui, zitten we naast of in de carola-krisis, dat chinese virus dus, weer eens in de ‘racisme’-tornado, waarin alle registers opengetrokken worden en ‘men’ er hier een rood-groen slaatje uit tracht te slaan, had u anders verwacht ? Met genoegen gekeken op Canvas (De Afspraak, terug te zien op http://www.canvas.be) naar het debat tussen Mieke Volvo (Groene ex-excellentie), en Asita Kanko (juist ?), een welbespraakte én intelligente madam, zo zwart als de nacht, uit Burkina Faso meen ik, die de moderator, de gauchistische Phara Dinges, met glans onderuit haalde in een stormachtig betoog, niet te stuiten, zelfs niet door Phara Dinges, niet voor de hand liggend, en Mieke V. zat er ook bij als een geslagen hond, dat was in haar ‘glorietijd’ wel even anders, toch ? Ja, een tamelijk memorabele aflevering, een zwarte (verkozen) politica (en dan nu nog bij de NVA, hoe ergerlijk !;) die de klassieke linkse lethanie onderuit haalt en nagels met koppen slaat (ook uit eigen ervaringen), grandioos. Wees ervan overtuigd dat Phara én M.V. stiekem naar de klok keken en blij waren dat de calvarie voorbij was. Ook op de radio is het altijd bingo, ‘Achter de Feiten’ bv waar enkele gekleurden een uur lang hun gal konden spuien tegen de ‘witmens’ en bij uitbreiding gans ons systeem (dat het in vgl met Congo toch nog niet zo slecht doet, of vergis ik mij ?). Ja, ad finitum, waar ik me steeds meer aan erger : men mag niet meer spreken van ‘blanke mannen’ maar wel van ‘witte mannen’. Dat is nog niet zo lang geleden ‘uitgevonden’ in de Lage Landen (Nederland vermoedelijk) door obscure anti-kolonialisten, anti-racisten, de anti-Zwarte Pieten etc. Men ziet het al in Nederl. programma’s en docu’s, en ook meer en meer in bv Knack, HLN, en uiteraard de rabiate multi-culti persorganen. Blank wordt ‘wit’…. Zeg dus niet ‘met de blanke sabel’maar ‘met de witte sabel’, niet ‘de weide staat blank’ maar ‘de weide staat wit’, geen blanco strafblad maar een ‘wit’ strafblad, enz. Te gek om los te lopen. En neen ik ben geen ‘witte man’, geen albino, maar behoor tot het blanke ras, zoals anderen behoren tot het negroïde ras (vandaar de benaming, zoek het op in de VanDale, van het woord neger, niks pejoratief, nikker wel ! zeer beledigend, mag alleen gebezigd worden door Zwarten zelf onderling ‘niggers with attitude’, of zoiets), en dan het gele ras (Aziaten), de Roodhuiden, de albino’s (de witten !;-), de halfbloeden (néé… die term is ook racistisch, ‘dubbelbloeden’ moet dat zijn – zucht). En dan ga ik nu een ‘dubbele’ whisky inschenken, of een ‘witte’ pina colada;-), of een Kaapse ‘witte wijn’ dat mag alweer sinds eind jaren ’90, en vermits m’n proza gecensureerd wordt (hier blijkbaar niet, dolletjes;-) in alle mogelijke en onmogelijke media, heeft een mens veel tijd om na te denken (Coïto ergo sum, zei Descartes, en hij had gelijk). ‘k Had nog een leuk berichtje gepost (max. 500 letters) over ‘t racisme op HLN, goed beseffende dat het toch niet verschijnt, maar als men de mensen kan kloten mag men het niet laten, toch ? Wie weet geven ze me nog niet stilzwijgend (vooral dàt…) gelijk, maar die persmuskieten, dat journaille moet ook de huishuur, de SUV, het schoolgeld, lidmaatschap van Antifa, de Loge of weetikveel betalen, zodoende. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt of schrijft, zo gaat dat. Als het maar euh ‘wit’ brood is, ja blank brood is niet te vreten, en zemelenbrood van Groen nog minder.
  At your servies !

  1. Dan begrijpen we dat een ongelimmiteerde reactie-pagina op ‘tScheldt zo wat de natte droom voor U moet zijn (‘tScheldt)

   1. Tja, moest ik per regel betaald worden…. En natte dromen zijn in deze tijden van gel en mondmaskers in opgang, dat wel.

  2. Er zou al een tegenoffensief op gang zijn in de zwart/wit kwestie : men spreekt niet meer van de laatste ‘witte neushoorn’ maar van de ‘blanke neushoorn’, zo ook ‘de blanke reiger’, geen ‘witverlies’ maar ‘blankverlies’, eens uit de bol gaan in Blankenberge doet men in ‘Het Blanke Paard’, niet het Witte Paard…. Het was niet Sneeuwwitje maar Sneeuwblankje, en in W.O. II was het niet de witten tegen de zwarten maar de blanken tegen de Afro-Amerikanen, bijzonder verwarrend als je ‘t mij vraagt. Frank Boeyen heeft zijn hit veranderd van ‘Zwart-Wit’ naar ‘Zwart-Blank’, en tenslotte ‘Omo wast witter’ wordt ‘Omo wast blanker’. Ja, die taalfinesses toch. ‘k Herinner mij in m’n jeugd op den BRT, nog zwart-blank TV, met soms veel blanke sneeuw en een irritant Testbeeld (maar nog altijd beter dan sommige uitzendingen van nu…) een dagelijks exposé van een 5-tal minuten om ons volk goed nederlands te leren. Het werd gepresenteerd door Prof. Florquin in zijn zetel, geflankeerd door z’n duitse scheper en met de pijp in de mond (Florquin, niet de scheper). Het programma droeg de titel “Hoe zeg en schreif ik kut ?”, ja die man heeft een niet onaanzienlijke bijdrage geleverd in de ontwikkeling van m’n schrijftalent, het moet gezegd. De overige bijdragen qua gesproken woord kwamen van Vergilius, Cicero, Catalina, Hendrik VIII, Robespierre, Leo Trotski, Joseph Goebbels, W. Churchill, Malcolm X, Fidel Castro, en Ward De Bever (in die volgorde !).

 3. Na ze decennia lang gelezen te hebben (ik ben er 77) heb ik het abonnement op dat linkse vod enkele maanden geleden eindelijk opgezegd. Ik had het al veel langer moeten doen, zoals ik dat 30 jaar geleden al deed met dat communistische Humo waar een mini-kopietje (1,60 cm) van Karl Marx in “Het Open Venster” zijn links gedachtegoed aan de lezer opdrong.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *