ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Aan burgemeester Delwaide… – 't Scheldt

Aan burgemeester Delwaide…

Het was al langer duidelijk dat de Antwerpse oorlogsburgemeester Delwaide een kwalijke rol heeft gespeeld in het regisseren van de jacht op Antwerpse Joden tijdens WOII.

Het was al langer duidelijk dat de Antwerpse oorlogsburgemeester Delwaide een kwalijke rol heeft gespeeld in het regisseren van de jacht op Antwerpse Joden tijdens WOII. Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen, toont in zijn recent verschenen ophefmakende studie ‘1942. Het jaar van de stilte’ glashelder aan dat Delwaide wel degelijk wist wat het lot van de gedeporteerde Joden met zekerheid zou zijn. Zijn bevindingen hebben de discussie omtrent het naar het Delwaide genoemde havendok op scherp gesteld. Met succes. Het Antwerpse stadsbestuur gaat op zoek naar een nieuwe naam voor het Delwaidedok. Maar dat wil niet zeggen dat we na het wegetsen van Leopold II uit het Belgische straatbeeld en Delwaide uit de Antwerpse haven helemaal klaar zijn met het verkoosjeren van straatnamen en pleinen.

Sarie Marijs

Wat dacht u van de Stalingradlaan in Brussel? Qua antisemitisme zijn Stalin en Hitler aan elkaar gewaagd. Qua wreedheid zijn het nazisme en het stalinisme elkaars speelkameraadjes. In Gent blijkt een Chinastraat te bestaan. Ook geen doetje, Grote Roerganger Mao. Liet vrouwelijke foetussen bij miljoenen de nek omdraaien. Zijn Culturele Revolutie is goed voor honderdduizenden uitgehongerde lijken langs de weg naar het arbeidersparadijs. Tot op heden is er in het land van Xi Ping weinig beterschap te merken. Oeigoeren en moslims worden in kampen heropgevoed tot ze gebrainwashte Chinezen zijn. Wat doen we met de Stanleystraat in Antwerpen? Daar kun je als anders gekleurde nieuwkomer met een migratieachtergrond toch niet doorslenteren zonder aan de verschrikkingen van het kolonialisme te denken? Idem dito voor de Transvaalstraat, symbool van die witte boer en zijn Sarie Marijs in Suid-Afrika.

AVV-VVK

De Diksmuidelaan dan! Op weg naar de luchthaven van Deurne worden passagiers, toeristen en passanten herinnerd aan die vreselijke bakstenen AVV/VVK – IJzertoren die men van verre reeds ziet staan en elk jaar het toneel is van bloedige onlusten tussen geharnaste Voorposters en halve Fransozen uit het Walenland. De Kardinaal Van Roeystraat moet er ook aan geloven. Deze Belgische prelaat joeg duizenden kajotters naar het Oostfront. Rome of Moskou? Rome! Rome!, weergalmde de volgelopen speelplaats. Toen ze met afgevroren tenen terug in Vlaanderen waren, in de nor werden gegooid en achter hun rug om werkloze vaders van een nest kinderen bleken te zijn geworden, heeft Mechelen niet één hunner smeekbedes zelfs maar beantwoord. Ook in de Antwerpse torenwijk Luchtbal is veel werk aan de straatnamenwinkel. De Columbiastraat: is dat het land niet waar die tonnen cocaïne naar de Antwerpse haven vertrekken? De Venezualastraat kunnen we beter Madurodam noemen: het is de voorbeeldigste leerlingen van Lenin, Che en Mao gelukt om het rijkste land van Zuid-Amerika onder de deskundige en bezielende leiding van Hugo Chavez en Nicolàs Maduro op twintig jaar tijd naar de verdoemenis, de armoede en een uitslaande inflatiebrand te helpen.

Suskewiet

***

Op de foto: Leo Delwaide met zijn vrolijke vrienden uit Duitsland

***

Naar aanleiding van de talrijke reacties op de Stalinsstraat in Deurne, werd het artikel aangepast. 

 

7 reacties op “ Aan burgemeester Delwaide…

 1. Geachte,

  Beste,

  Kardinaal Van Roey joeg helemaal geen “Kajotters” naar het Oostfront. De kreet “Rome of Moskou” dateert van het interbellum (zgn Katholieke Actie). Zet een vreselijke figuur zoals Cyriel Verschaeve (heeft ook wat straten, zelfs in … Breendonk) ) in de plaats. Van Roey heeft zich scherp verzet tegen bv. de verplichte tewerkstelling in Duitsland. Hij hield ook de Katholieke jeugdbewegingen (VVKS, KSA, KAJ) buiten de collaboratie. Van Roey zijn beleid, zoals beschreven door historici … :
  https://www.dbnl.org/tekst/vijv003belg01_01/vijv003belg01_01_0002.php

  vriendelijke groeten

  Blatt Leser

  1. “Ten slotte, wezen wij ervan overtuigd dat wij, op dit ogenblik, getuigen zijn van een uitzonderlijke handeling van de goddelijke voorzienigheid, die haar macht openbaart door geweldige gebeurtenissen, tegenover dewelke wij ons zeer klein gevoelen.” Slot van een herderlijk schrijven van de hand van Kardinaal Van Roey kort na de capitulatie en waarin hij Koning Leopold III verdedigt. (Na te lezen in “Leopold III, de koning, het land, de oorlog” bladzijde 289. Medeauteur Herman van Goethem.
   Inderdaad geen uitdrukkelijke oproep om Kajotters naar het oostfront te jagen…. maar bij heel wat jongens zal dit de beslissing om toch te vertrekken vergemakkelijkt hebben.
   Minister Jaspar heeft later scherp uitgehaald naar dit herderlijk schrijven: “Aan de capitulatie der wapens werd door dit schrijven ook nog de capitulatie der zielen toegevoegd”.

   Vriendelijk gegroet,
   Herwig

 2. Beste redactie,
  Stalinsstraat (ss!) heeft niets te maken met de criminele sovjetleider maar verwijst naar de eigennaam Stalins.
  U vergeet Winston Churchill te vermelden als notoir oorlogsmisdadiger met zijn ‘moral bombing’ verantwoordelijk voor een paar honderdduizend burgerslachtoffers. Een mooi palmares van deze perfide knaap is terug te vinden in Gazet van Antwerpen van vrijdag 15 februari 2019 bladzijde 28. Stilaan tijd om Churchillstraten en -lanen te schrappen.
  Vriendelijk gegroet,
  Herwig

 3. Als inwoner van borg-er-occo heb ik al enkele voorstellen voor naamsverandering gehoord ,zeker van de apostelen der diversiteit , klinkende namen zoals Jef van Extergem notoir communist ,of meer exotisch in plaats van Koxplein ,het Abu-jah jah extase plein ,of de Myriam Almaci dreef ,het Jos Gijsels dok ,de Kherbache kade ,De Turnhoutsebaan =,de Fouad Belkacembaan de mogelijkheden zijn onbeperkt ,de makke Vlaming slikt alles en nog wat ,vooral de propaganda op de linkse buis.

 4. Beste Suskewiet, de Stalinstraat bestaat niet in Antwerpen. Er bestaat evenwel een StalinSStraat te Deurne.

  De Stalinsstraat is een doodlopende steeg met kleine huizen, gelegen tussen de Turnhoutsebaan en het Rivierenhof, parallel met de als dorpsgezicht beschermde Koraalplaats.

  De Stalinsstraat werd tot 1921 “Arendspad” genoemd, naar herberg “Den Arend” aan de Turnhoutsebaan, waar tijdens het Franse regime de raadskamer en het bureau van de “maire” waren ondergebracht. Aan weerszijden van de Turnhoutsebaan zijn dergelijke rechte stegen en binnenplaatsen te vinden, in oorsprong teruggaand op een 15de-eeuwse dorpsuitbreiding. Het huidig stratenpatroon en de bebouwing echter, dateert grotendeels uit de tweede helft van de 19de en het eerste kwart van de 20ste eeuw met talrijke latere aanpassingen. De vroegere kasseien in de stegen zijn vervangen door klinkers.

  De typische bebouwing in deze stegen bestaat uit arbeidershuizen van één, anderhalve of twee bouwlagen en twee of drie traveeën onder pannen zadeldak, onder meer opgetrokken in groepsbebouwing volgens repeterend of spiegelbeeldschema. In de straten ten zuiden van de Turnhoutsebaan zijn verschillende houten huizen bewaard. Houtbouw was hier verplicht omwille van de militaire erfdienstbaarheden die golden in de straten in de omgeving de Brialmontvesten, de monumentale midden-19de-eeuwse vestinggordel die gelegen was ter hoogte van de huidige ring. Om militaire redenen mochten geen definitieve, stenen gebouwen opgetrokken worden in de buurt van de vesten; de houten huizen konden in geval van oorlog snel afgebroken worden.

  Alle woningen in de Stalinsstraat zouden oorspronkelijk in hout zijn gebouwd; de meeste huizen kregen ondertussen echter (gedeeltelijk) stenen muren. Houten woningen die nog aldus te herkennen zijn, zijn de nummers 42-44-46 in het midden van de westelijke huizenrij en de huizen nummer 51, 53, 55, 57, 59, 61, 63, 65, 67, 68, 69, 71 en 73 aan de oostzijde van de steeg. Bij sommige woningen zijn in de geteerde zijgevels brandhaken bewaard die dienden om de woningen snel uit elkaar te kunnen trekken in geval van militaire dreiging. Alle woningen in de Stalinsstraat zijn gebouwd op lange, smalle percelen. De huizen aan de oostzijde hebben een stadstuin doorlopend tot aan de percelen van de Koraalplaats. De huizen aan westzijde zijn op minder lange percelen gebouwd en hebben bijna allemaal een kleine koer en achterhuis.

  Een deel van de gemetselde woningen achterin de steeg, zou indertijd bewoond zijn door seizoensarbeiders van de voormalige brouwerij “De Ridder”, opgericht in 1887 ten westen van de Stalinsstraat. Bron:https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/102402
  Groeten van Bertje Den Bleiter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *