ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 19 – 23 augustus 1989: het eerste gat in het IJzeren Gordijn – 't Scheldt

19 – 23 augustus 1989: het eerste gat in het IJzeren Gordijn

WIN een lunch met ‘tScheldt. Naar analogie met het “Crusade for Freedom Truth Broadcaster Program” uit de jaren 1950 nodigt ‘tScheldt je uit om één goede slagzin naar ‘tScheldt te sturen die perfect capteert waarom Vlaanderen een satirische kijk op de realiteit nodig heeft om Vlaanderen te steunen en te doen overleven…

De “Crusade for Freedom” was een propaganda campagne in de jaren 1950 tot 1960 om fondsen te genereren voor “Radio Free Europe”. Vanaf 1949 zond Radio Free Europe ‘boodschappen van hoop’ uit tot diep achter het IJzeren Gordijn. “The Iron Curtain” ontstond onmiddellijk na de Tweede Wereldoorlog in 1945 om het communistische Ooosten te scheiden van het kapitalistische Westen. Het IJzeren Gordijn verwijst naar het Duitse theater waarin een ijzeren gordijn verplicht was om toneel en zaal te kunnen scheiden bij brand op het toneel (de eiserner Vorhang). Bij brand liet men dit gordijn zakken en kon de brandweer de brand temperen door het ijzeren gordijn met koud water te besproeien.

Weinigen wisten dat de “Crusade for Freedom” zwaar gesponsord werd door de CIA om de Koude-Oorlog-strategie van de Amerikanen te ondersteunen.

Via de “Crusade for Freedom Truth Broadcaster Program” kon je een reis winnen naar Berlijn, of één van 200 radio’s. Daarvoor moest je als luisteraar een goede inspirerende zin uitvinden die de van hun vrijheid beroofde mensen achter het IJzeren Gordijn kon ondersteunen en opbeuren.

WIN een lunch met ‘tScheldt

Naar analogie met het “Crusade for Freedom Truth Broadcaster Program” uit de jaren 1950 nodigt ‘tScheldt je uit om één goede slagzin naar ‘tScheldt te sturen die perfect capteert waarom Vlaanderen een satirische kijk op de realiteit nodig heeft om Vlaanderen te steunen en te doen overleven. Wij beschikken niet over de miljoenen dollars van de CIA (de CIA pompte onder tafel zo’n slordige 5 miljoen dollar in het Crusade for Freedom programma) om je naar Berlijn te sturen, maar een plezierige lunch met enkele ‘tScheldt redactieleden in een Antwerpse brasserie kan er nog wel af.

Je kan je inspirerende slagzin nog tot einde september 2019 opsturen naar redactie(at)tscheldt.be

3 reacties op “19 – 23 augustus 1989: het eerste gat in het IJzeren Gordijn

    1. Beste Roger, het zal je verbazen maar de satire van ‘tScheldt heeft niet als doel Vlaanderen onafhankelijk te maken. Moesten we dat willen zouden we in de politiek gaan. In het Engels luidt het doel van ‘tScheldt….”shaming individuals and government into improvement”….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *