header

HvdN 23.11.2017

Adriaan van Gansen

ACTUEEL

VANAF 2018 NIEUWE RUBRIEK

IN 'T SCHELDT:

RIJP VOOR 'T ZOTHUIS

*

Naast de redactie kan ook u meewerken: stuur ons de naam (namen) van die persoon (personen) en waarvan u overtuigd is dat hij / zij rijp is voor
't zothuis.

 

2017-11-22 23:31:00

HvdN Korbo Brux

Korbo

ACTUEEL

korbo brux

 

*

Geachte redactie

De nieuwe spotprent van Korbo ‘Bruxelles, Capitale d’Europe….’

Brussel, het kapitaal van Europa .... Ze mogen het hebben, dat kapitaal ....

Jan Debacker <jan.debacker.derumeaux@skynet.be>

*

 

2017-11-22 07:56:28

HvdN 21.11.2017

Adriaan van Gansen

ACTUEEL

MAFFIA-RESTAURANT...

Zo reageerde een bekend restaurateur bij het nieuws dat een verjaardagsreceptie bij Johan Segers de burgemeester en het bijna voltallig schepencollege van Antwerpen daar aanwezig was.

Lees het artikel van Adriaan van Gansen in 't Scheldt.

 

2017-11-21 08:45:15

1311 van A tot Z

Redactie

Lees 't Scheldt 1311 in één keer...

2017-11-28 00:00:00
Lees verder>>

1311 Inhoud

Redactie

IN DIT NUMMER

Prenten van: Harry * Toni * Hansha * Manten * Fré * Bob * Korbo

Blz. 1: Spotprent Korbo Eyskens

Blz. 2: Blatt Leser De Schalkse Schepen

en zijn Mottige Moloch * Inhoud * Colofon

Blz. 3: Actueel Mandel De Kracht van Verandering en Goed Bestuur in de praktijk?

Blz. 4/5/6: Dagklapper van 28 november-4 december * Cyrillus * Spotprent Hansha * Onze Even-naaste * Volksweerkunde * Homo Criticus I. I. Er was eens (g)een eenzame wolf * II ’t Kan verkeren in de Brederodestraat * Citaat I Hugo Coveliers * Citaat II * ATV Schaamteloos

Blz. 7: Boekbesprekingen door Katelijne

Blz. 8: Rob Hoogland Kringen Doen

 

2017-11-28 00:00:00

1311 Pr Korbo

Korbo

ACTUEEL I

2017-11-28 00:00:00

1311 Act Blatt

Blatt Leser

ACTUEEL II

Blatt Leser

De Schalkse Schepen

en zijn Mottige Moloch

Over één ding zijn alle Antwerpenaars het voor één keer eens. Het lelijkste gebouw van de Koekestad? De Antwerp Tower!
Dit gedrocht van de jaren '70, met haar grootte en structuur in complete tegenspraak met de omgeving, wordt nu echter aangepakt. Mooi zo!

Maar wat leest Blatt nu weer? Ze gaan er een stuk bovenop zetten! van 87 meter "groeit" deze Mottige Moloch tot 100,7 meter...

2017-11-28 00:00:00
Lees verder>>

1311 Act II Blatt

Blatt Leser

ACTUEEL II

Blatt Leser

ATV: Schaamteloos
Els beschildert haar eigen doodskist

Naar aanleiding van Allerzielen bracht ATV het verhaal van een zekere Els die - terminaal ziek - samen met haar gezin zachtjes het einde voorbereidt. Ze gaat onder andere haar eigen doodskist beschilderen, samen met haar kinderen. Over de inhoud van dit verhaal blijft Blatt graag op de vlakte. Zeker wanneer de dood op een zo dramatisch vroeg moment komt is elk zelfgekozen afscheidsaspect welkom en te respecteren.

De reportage zelf was ook vrij sereen. De dame in kwestie - sterke vrouw - legde het mooi uit. Blatt viel echter van zijn stoel toen de cameraman van ATV secondenlang inzoemde op een aantal verfpotten die klaar stonden (na 1:30). Allemaal van hetzelfde merk…

‘Product placement’, of ook ‘sluikreclame’ heet dit. Totaal overbodig info. Het brengt wel geld op voor ATV. De schaamte voorbij.

De reportage staat nog te blinken op hun website, en eveneens op de website van GvA. Toen Blatt de reportage (‘Els beschildert haar eigen doodskist’) bekeek, was het inleidende reclamefilmpje één voor een doe het zelf zaak. Tja.

***

 

2017-11-28 00:00:00

1311 Act III Mandel

Mandel

ACTUEEL III

A. Mandel

De Kracht van Verandering en Goed Bestuur in de praktijk?
Stad Antwerpen koopt 19de-eeuwse stadskasteel terug zonder concrete plannen of bestemming. Opmerkelijk nieuws dezer dagen in de kranten.
De Stad Antwerpen koopt het gebouw van het Loodswezen gelegen op de Tavernierkaai langsheen de Schelde, terug van het Vlaamse Gewest voor 2,1 miljoen euro. De stad neemt ook de renovatie op zich. Hoe een dubbeltje rollen kan. Het Loodswezen is een eclectische kantoorgebouw uit 1894 dat werd ontworpen door architecten Ferdinand Jan Truyman en Hendrik Kennes. De Stad Antwerpen verkocht het gebouw in 2004 aan de Vlaamse gemeenschap. In 2007 werd het Loodswezen beschermd als monument. In 2010 keurde de Vlaamse regering - met de dollartekens in de ogen - snel de herbestemming van het gebouw goed nadat de Marriott keten interesse had getoond om een 5 sterren ‘Renaissance by Marriott’-hotel in het gebouw onder te brengen. In april 2014 verklaarde schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) nog: ‘Het Loodswezengebouw is beschermd en wordt de komende jaren gerenoveerd en gerestaureerd. Dat gebeurt op kosten van de Vlaamse Gemeenschap’.

Marriott haakte echter af na een negatief advies van het Agentschap Wegen en Verkeer op de plannen om een ondergrondse parkeergarage te laten bouwen. Onder de site ligt immers de Waaslandtunnel uit de jaren 30. Marriott koos uiteindelijk voor het project Handelsbeurs in de Lange Nieuwstraat. Daarmee werd het vooruitzicht van een forse winst definitief begraven, en bleef men jarenlang tevergeefs leuren met het beschermde gebouw.

Uiteindelijk zal het iconische gebouw na jarenlange verwaarlozing terugkomen bij de oorspronkelijke bouwheer, de Stad Antwerpen. De stad zal nu dus zelf moeten instaan voor de restauratie.

Concrete plannen bestaan er evenwel nog niet. ‘Daar wordt snel werk van gemaakt’, liet de mercantiele schepen van Ruimtelijke Ordening Rob Van de Velde (N-VA) optekenen. ‘Beneden is er ruimte voor een publieke functie, zoals bijvoorbeeld een museum, met daarboven kantoren’.
Wat echter bevreemdend is dat het Antwerpse Stadsbestuur 2,1 miljoen euro zal betalen voor het verwaarloosde gebouw dat ze in 2004 - in betere staat van onderhoud - verkochten aan de huidige verkoper, voor 1 239 467 euro.

Eenvoudige rekenkunde leert dat Antwerpen 860 532 euro meer gaat betalen om een gebouw te verwerven waarvoor er geen bestemming of maatschappelijk doel bestaat.

In de brochure : 3 JAAR N-VA IN UW STAD verklaart burgemeester Bart De Wever: ‘De stadskas beheren we als goede huisvader’. en schepen Koen Kennis stelt: ‘Ik waak over de financiële gezondheid van de stad en zorg voor verantwoorde investeringen’.

Is het moreel aanvaardbaar dat er een meerwaarde wordt gerealiseerd door een verkoop tussen twee openbare (N-VA) besturen, waarvan de geldmiddelen uit de beurs van dezelfde belastingbetaler komen?

 

 

2017-11-28 00:00:00
Lees verder>>

1311 Act V

Redactie

ACTUEEL V

koning Onbenul

WIE WORDT
KONING ONBENUL * KONINGIN TROELA ?

Stuur ons uw kandidaten:
redactie@tscheldt.com

Helenalei 53, 2018 Antwerpen

 

 

2017-11-28 00:00:00

1311 Almanach

Redactie

 

Dagklapper

Novembermist brengt goud in de kist

***
Week van

28 november 2017 -
 4 december 2017

 

2017-11-28 00:00:00
Lees verder>>

1311 Even

Redactie
Onze evennaaste

 

 

* Andreas

* Volksweerkunde

* Citaat Hugo Coveliers

* Reacties Interview Doorbraak

Luk T

Bob V

Philippe T

2017-11-28 00:00:00
Lees verder>>

1311 K & K

Katelijne
SCHOUWTONEEL

BOEKBEPSREKING

door Katelijne

*


 

2017-11-28 00:00:00
Lees verder>>

1311 Rob Hoogland

Hoogland Rob
Hoogland

Rob Hoogland KRINGEN

Doen

Nu is het motto ’Vertrouwen in de toekomst’. Zo oubollig. Ank is zelf een doener. Vertel mij wat. Zij reikt tot halverwege mijn dijbeen, maar toen ik nog niet eens zo lang geleden op een feest ter gelegenheid van een of ander Rotterdams huwelijk - een verdwaalde broer als ik het mij goed herinner - zo onopvallend mogelijk langs de dansvloer sloop, nam de commissaris van de koning van Overijssel, wat zij toen nog was, zonder na te denken ter plekke het initiatief.
„Doen!” dacht zij genadeloos, met fundamentalistisch fanatisme bezig aan een dans die het midden hield tussen de lambada en de horlepiep. En dat terwijl ik juist op weg was naar de bar, een plek waar ik reeds sinds mijn adolescentiejaren angstvallig dekking zoek zodra er binnen het gezelschap waarin ik verkeer dansplannen worden ontwikkeld. Een andere route bleek helaas niet mogelijk en zo gebeurde het dat doenertje Ank Bijleveld toch nog haar beide armpjes om mijn...

2017-11-28 00:00:00
Lees verder>>

1311 Homo C

Homo Criticus
Maatjes

I. Er was eens (g)een eenzame wolf

Een zogenaamde eenzame wolf heeft opnieuw acht onschuldige slachtoffers – zijn slachtoffers trouwens niet altijd onschuldig? – van het leven beroofd. Homo Criticus is heus niet altijd kritisch, maar nu voor tweehonderd procent. Immers, eenzame wolven bestaan niet. De eenzame wolf bestaat alleen in sprookjes. Zoals de Einzelganger die het op Roodkapje had gemunt en op de zeven geitjes of de drie biggetjes. In het echt leeft de wolf in roedels. Noem het een clan, een familie of op z’n Arabisch de oemma, waarmee dan wel de wereldwijde islamitische gemeenschap wordt bedoeld. Daarom kan de Oezbeek die onder het aanroepen van Allah een bloedbad aanrichtte in Manhattan dus echt geen ‘lone wolf’ worden genoemd.
Wie Allahoe akbar roept en willekeurige ongelovigen de dood injaagt, doet dat volgens uw nederige dienaar om de ‘oemma’ en IS te behagen en in de hoop om het paradijs te verdienen. Dat ze geregeld ook andere moslims vermoorden pleit hen niet vrij. Een wolf doodt zijn prooi alleen om te eten en mensen af en toe als ze in de weg lopen of hun territorium binnendringen. Deze ploflims dringen al decennia ons territorium  binnen en wat doen wij? Integratie- en deradicaliseringscursussen aanbieden, samen thee drinken en couscous eten. Haatbaarden laten prediken in gesubsidieerde moskeeën.
Homo Criticus zou daarom eerherstel willen voor de wolf alias lupus. Is Rome dan niet gesticht door Romulus en Remus die door een wolvin werden gezoogd?
En is Mowgli uit het Jungle Book van Rudyard Kipling niet opgevoed door een wolvenfamilie? Ronduit schandalig is het om de Oezbeekse en andere mensgeworden hersenkwalen te vergelijken met dé stamvader van onze beste en trouwste vrienden, de honden.
Die wandelende en vrachtwagenrijdende landmijnen en splinterbommen zijn géén lone wolves en ook geen roedels.
Homo Criticus heeft verdorie nog meer empathie voor de duizenden ratten die dezer dagen in New York rondrennen.
Oh ja, in Afrika worden ratten ingezet om landmijnen te spotten en die knaagdieren doen er alles aan om niet te worden opgeblazen. Slim toch? De gedachten van Homo Criticus zijn bij de slachtoffers en verwanten van deze laffe aanslag en met name bij die knappe, jonge Vlaamse die twee weesjongetjes achterlaat, eentje van drie jaar en eentje van godbetert drie maanden.

II. ’t Kan verkeren in de Brederodestraat

Vroeger een chique winkelstraat, nu een aaneenschakeling van vzw’s, pittabars en coiffeurs van Turkse origine, met als intellectueel hoogtepunt advocaat meester Ergun Top.

Die Brederodestraat was onlangs het strijdtoneel tussen Turken en Koerden, tussen Erdogan-fans en Öcalan-getrouwen. De wapens: stokken, paaltjes, verkeersborden, hockeysticks, straatstenen, brandbommen, luchtdrukgeweren. De slachtoffers: winkelruiten, (nieuw) straatmeubilair, een politieagent en een beetje collateral damage. De zondebok: burgemeester Bart De Wever. Althans volgen kersvers Samen-boegbeeld Jinnih Beels.
De aanleiding zou een autocar vol Koerdische Öcalan-militanten zijn die expres ende ter provocatie dwars door Erdogan-ville reed.

Maar Homo Criticus weet wel beter. Wie als moslim een adres kiest in de Brederodestraat, tart het noodlot. Niet meer en niet minder. Gewoon effe Bredero googelen en u merkt meteen dat er stront aan de knikker is. Gerbrand Bredero (1585 - 1618), de Nederlandse dichter, toneelschrijver en schilder, verhuisde als kind met zijn ouders naar de Amsterdamse buurt bij de Varkenssluis. Halaal! De lijfspreuk van Bredero ‘ ‘t Kan verkeren’ duikt in vele van zijn gedichten op, zoals ook in het beroemde ‘Boeren-geselschap’. En waarover gaat dat? Alles begint op een vrolijke toon, maar eindigt met… een vechtpartij. Profetisch! Een ander devies van Bredero luidt: ‘Al siet men de lui - men kent se niet’.

U denkt de eerste de beste Turko-Belg op straat te zien, maar weet u dan meteen tot welk kamp hij behoort? En is het misschien een terrorist zoals die van de Ramblas in Barcelona?

Bart De Wever liet zich iets in die trant ontvallen en werd ei zo na van het balkon van ’t Schoon Verdiep geduwd. In de plaats van zijn Pascalleke naar de Boekenbeurs te vergezellen voor haar zoveelste konijnenvoerboek, zou Jambers nog een ultieme reportage kunnen inblikken.

De Turken van de Brederodestraat- Wie zijn ze, wat willen ze, waar gaan ze naartoe en in welke auto’s? Compleet met een bezoekje aan de Allahoe-hakbar en de ha-die-sjiesja-tent.

 

 

2017-11-28 00:00:00

1311 Colofon

Redactie

JAARABONNEMENT

Fax: € 105 * Gedrukt: € 120 * Via internet en pdf: € 80

65+ en studenten: gedrukt € 100 * internet € 60

***

STEUNABONNEMENT: € 250

***

Fortisbank 001 3275577 60 * IBAN BE 73 0013 2755 7760

BTW: BE 465 269 606

***

’t Scheldt, Fax- en E-post-krant

uitgegeven door de vzw ’t Scheldt,
Helenalei 53, 2018 Antwerpen.
’t Scheldt verschijnt wekelijks.

Hoofdredacteur en verantwoordelijk uitgever:
Bert Murrath, lid VJV.

Medewerkers, schrijvers, tekenaars, fotografen
worden niet betaald
en zijn verantwoordelijk voor hun bijdrage.

***

Redactie en Administratie:

vzw ’t Scheldt Helenalei 53, 2018 Antwerpen

*

Tel: 03 239 70 22 & 0486 05 45 10

***

E-post: redactie@tscheldt.com

Web: www.tscheldt.be

***

 

2017-11-28 00:00:00

Bericht

Koning Onbenul 2016

onbenul calvo

Koningin Troela 2016


koningin troela 2016

*


 

aank

’t Scheldt is een onafhankelijk satirisch weekblad.
Alle medewerking (tekeningen, teksten enz.) gebeurt vrijwillig
en wordt niet vergoed.

Wij versturen gratis en wanneer het past een nieuwsbrief.
Abonnees kunnen vorige nummers raadplegen en afdrukken.

’t Scheldt wordt verspreid : gedrukt, per fax, per e-post
en op internet. Internet-abonnees hoeven slechts
Lees verder’ aan te vinken om het artikel volledig te kunnen lezen.

COLOFON

vzw 't Scheldt

Redactie en administratie:

Helenalei 53,

2018 Antwerpen

tel: 03 239 70 22 

loopfoon: 0486 054 510

fax: 03 230 83 54

-----

redactie@tscheldt.com

 

webpagina:

www.tscheldt.be


Hoofdredacteur:

Bert Murrath

 

SOFTWARE VAN

KOPPA DIGITALE MEDIA

T 0485 74 70 34

E Info@koppa.be